2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Szerdán eldől a város sorsa

, ,

2013. június 11., kedd 23:22, frissítve: szerda 07:39

Az ország déli részén, Dunaszekcsőn és Baján a legkritikusabb az árvízhelyzet. A folyó vízszintje itt is rekordot dönt, lakókat kellett kiköltöztetni. Kisoroszi még mindig megközelíthetetlen, Győrújfaluba viszont visszaköltözhettek a pénteken kitelepített lakók. A fakadó vizek ma is utcákat öntöttek el a Szigetközben.

A Baranya megyei Dunaszekcsőn jelenleg a legkritikusabb az árvízhelyzet. Harminc-negyven ház van veszélyben, néhol már betört a víz az épületekbe. A tetőzést holnap délelőttre várják, addig éjjel is dolgozni fognak. Az ország több pontjáról érkeztek településre segíteni az emberek, számuk eléri a 300-at. Azon dolgoznak, hogy megerősítsék a megcsúszott töltést – mondta el a helyszínről a Hír TV tudósítója. A magasság megfelelő, de a buzgárok gondot okoznak – tájékoztatott. Kitelepítésre nem lesz szükség, a friss adatok szerint 970 centiméteres a Duna vízszintje, de ez a 990 centimétert is elérheti – tette hozzá.

Árvíz Magyarországon

Több száz ember csatlakozott Dunaszekcsőn az árvízi védekezéshez, hogy megerősítsék a védműveket. Pintér Sándor belügyminiszter értekezletet hívott össze kedd este, ahol összegezték az eddigi intézkedéseket és eligazítást tartottak a további teendőkről. Baján éjjel tetőzik a Duna, Budapesten pedig rendkívüli forgalmi rend lép életbe. Percről perce követte az eseményeket kedden is az MNO. A részletekért kattintson.

 

A szociális államtitkár a Katolikus Karitász munkatársaival együtt étel- és italadományt adott át Dunaszekcsőn a gátakon dolgozóknak. Soltész Miklós elmondta, a védekezési munkálatokat országosan több segélyszervezet is segítette. A Nemzeti Összefogás Adományvonalán már több mint 240 millió forint gyűlt össze.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden este a rendvédelmi szervek vezetőinek és a vezérkarnak tartott értekezletet – mondta a Hír Televízió Magyarország élőben című műsorában Bakondi György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetője. Beszámolt arról is, hogy teljes egészében megtörtént a győrújfalui visszatelepítés, emellett Vámosszabadi térségében is javult a helyzet. Hangsúlyozta: a megindult apadás lehetőséget nyújt a védművek ellenőrzésére, karbantartására.

Bajáról szólva elmondta, a gát magasságát már nem emelik tovább, szerkezetileg erősítik azt meg, a buzgárokra reagálnak. Kérdésre felelve kiemelte, Dunaszekcsőn intenzív védekezés folyik. Az időjárással kapcsolatban úgy vélte, az nem befolyásolja a munkálatokat.

A szakember a politikai támadásokra, – így arra, hogy Jávor Benedek szerint aggodalomra adhat okot, hogy a Katasztrófavédelmet „átalakították, átszervezték” – reagálva kiemelte: bármelyik országgal felveheti a versenyt Magyarország a védekezés szempontjából, technikai és humán oldalról is.

Kilencven házat veszélyeztet a dunai árvíz Bátán. Tizenhárom ingatlannak a kiürítését már elrendelte a védelmi bizottság, a kitelepítést délutánra kell befejezni. Tolna megyében leginkább ezt a települést veszélyezteti az ár, amelynek tetőzését szerdára várják. A gátak közelében légtérzárat rendeltek el azért, hogy ha szükség van rá, az árvízi védekezési munkákhoz a honvédség helikoptereit is bevethessék.

Nem messze Dunaszekcsőtől, a Baranya megyei Bárban pincékbe tört be az árvíz, itt folyamatosan kellett szivattyúzni. Öt ház került veszélybe, egyelőre azonban nem kellett kitelepíteni a lakókat. A védőgátakat is meg kellett emelni, mert 20 centiméterrel magasabb volt a Duna vízszintje, mint amennyire számítottak a szakemberek. A településen keresztülfolyó patak is annyira megduzzadt, hogy a rajta átívelő híd alig látszódott ki a vízből.

A Duna másik oldalán Baján, a Petőfi-sziget vízben áll, terrorelhárítókat és búvárokat is bevetettek a gátak erősítésére. A városban várhatóan a tíz méteres vízmagasságot is eléri a Duna szintje. A Terrorelhárítási Központ főigazgatója a Hír Televíziónak azt mondta, addig segítik az árvízi védekezést, ameddig szükség van rájuk.

Szerdán dől el, hogy bírják-e a védművek az árhullámot – Baja polgármestere a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: a folyó holnap este tetőzik, az eddigi legmagasabb vízállással. A rekord eddig 1965-ben volt, akkor 976 cm-t mértek, a vízszint ennél már most 15 cm-rel magasabb.

Pörböly és Baja között lezárták az 55-ös utat, részben az autósok védelme érdekében, részben pedig azért, hogy az árvíz elől menekülő vadállatoknak szabad utat biztosítsanak. A Gemenci erdőgazdálkodási igazgató a Hír Televíziót úgy tájékoztatta, bíznak abban, hogy állatok feljutottak a vadmentő dombokra, ahová vadetető berendezéseket és takarmányt is elhelyeztek.

Tíz szivattyúval védik Paksot az ártól. A település polgármestere szerint már nem az árvíz veszélyezteti a leginkább a települést, hanem a belvíz – nyilatkozta a Hír TV-nek. Hajdú János hozzátette, az atomerőmű nincs veszélyben, még 3 méterrel magasabb vízállást is elvisel. A városvezető szerint jelenleg egy nagyobb felhőszakadás vagy a belvíz okozhatna csak problémát a városban.

Még másfél, két nehéz nap várható az árvízi védekezésben – mondta a miniszterelnök szokásos reggeli sajtótájékoztatóján Tökölön. Orbán Viktor közölte: jelenleg Dunaújváros alatt tetőzik az árhullám, amely a várakozások szerint szerdán éri el Baját, majd csütörtökön Mohácsot, azután elhagyja az országot. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Duna déli szakaszán készen állnak a védművek, a kormány pedig a mai ülésén megkezdi az árvízkárok felmérését és rendelkezik a helyreállítási munkák ütemezéséről is.

Budapesten folyamatosan apad a Duna vízszintje, 13 órakor 8 és fél méter körüli értéket mutat a mérce. Ez már alacsonyabb a 2006-ban mért rekordnál. Óbudán, valamint a II. és a XIII. kerületben hat helyszínen védekeznek, hol ellennyomó medencéket építettek, hol a meglévő gátat erősítik, hol pedig ideiglenes töltést építenek. A Margitszigeten a tetőzés után is maradt az állandó figyelőszolgálat, a védekezésben csak hivatásosok vehetnek részt, de ők is csak mentőmellényben. Szerdán reggel várhatóan harmadfokúra mérsékelik a fővárosnál az árvízvédelmi készültséget, az alsó rakpartokat pedig vasárnap hagyja el a Duna víze. Budapesten egyetlenegy különleges eset volt az elmúlt órákban, a XI. kerületi Hosszúhegyi-patak mellé épített tározó vízszintje emelkedett meg majdnem fél méterrel, a környező területet elöntéssel fenyegette, ezt kellett rendezniük.

Ezen a héten nem nyitják ki az alsó rakpartokat, ahol kedd délután még 2 méter magasan hömpölyög a víz – közölte újságírók előtt Pesti Imre fővárosi árvízvédelmi vezető 13 órakor. Megerősítette a korábbiakat, miszerint 1,5 millió homokzsákot használt fel Budapest 12 ezer köbméter homokkal; a védekezésben pedig a honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem és rengeteg önkéntes dolgozott együtt a csatornaművekkel az árvízi vészhelyzet elhárításán. Mint mondta, kisebb árvízi jelenségek mindenütt vannak, de úrrá lesznek rajtuk, „holnap lehet az első nyugodt sóhajtás Budapesten”. Megvizsgáltatja a főpolgármester a Margit híd budai hídfőjénél a rakparti mellvédfalak állapotát. Tarlós István ezt a Hír Televízió Magyarország élőben című műsorában jelentette be. Hétvégén az árvíz és a felhőszakadás miatt telítődött a csatornarendszer és tört fel a víz, ezért lezárták a felső rakpart egy részét.

Visszatérhettek otthonaikba az árvíz miatt kitelepített Győrújfalu lakói. Múlt pénteken este elővigyázatosságból ürítették ki a másfél ezer lakosú szigetközi falut, amelynek határában akkor már napok óta a legkritikusabb árvízi helyzet alakult ki. Közben több szigetközi településen a fakadó vizek öntöttek el utcákat, házakat.

Bár a Dunakanyarban már apad a folyó, biztonsági okokból egyelőre nem költözhetnek vissza otthonaikba a Szigetmonostoron kitelepített lakók. A kitelepítést azért rendelték el, mert hétfőn Szentendre felől a magaspartot átlépte a Duna, és utat tört a horányi városrész utcái felé. Az átszakított magasfalat betömték, az ideiglenes gát is elkészült, de az elöntött területen még mindig méteres a víz.

Még három település van elzárva a külvilágtól az országban, Pilismarótot, Dömöst és Kisoroszit továbbra sem lehet közúton megközelíteni. Kisorosziba csak egy kétóránként közlekedő hajóval lehet eljutni, az elmúlt napokban egyszer kellett mentőhelikoptert hívni a településre.

Tolvajokat fogtak

Árvízi tolvajokat fogtak a tatai rendőrök. A két fiatalember múlt héten a Dunaalmás és Almásfüzitő közötti nyúlgát mellől lopott el egy aggregátort. A 16 és 20 éves neszmélyi fiatalembereket tegnap állították elő a rendőrök. A gyanúsítottak elmondták, hogy a 120 ezer forintos gépet 20 ezer forintért eladták egy szintén neszmélyi, 36 éves férfinak. Az orgazdát ma fogták el, az otthonában tartott házkutatás során lefoglalták az aggregátort. A rendőrség mindhárom gyanúsítottat őrizetbe vette, és kezdeményezte, hogy gyorsított eljárásban álljanak bíróság elé.

Forrás: Hír TV, MNO

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!