2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Szankciók lépnek életbe

,

2014. március 11., kedd 17:13, frissítve: szerda 10:37

Szankciókat léptet életbe az Európai Unió Oroszországgal szemben jövő hétfőn, közölte Donald Tusk lengyel miniszterelnök. Szerinte erre a Krím félszigeti katonai intervenció miatt van szükség. Eközben az ukrán parlament határozatban kérte a nyugati államokat, hogy segítsenek szavatolni az ország területi egységét. Az orosz többségű Krím félsziget viszont már az elszakadásra készül: kedden a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol nyilatkozatot fogadott el a függetlenségről. A dokumentumra azért volt szükség, hogy a népszavazás után a térség csatlakozhasson Oroszországhoz.

Egy feltehetőleg krími orosz férfi járőrözik késsel felfegyverkezve a szimferepoli légikikötőben. Az utasok ma már hiába mentek ki a repülőtérre: a helyi hatóságok lezárták a légteret a Krím félsziget felett, egy ukrán légitársaság gépét pedig visszafordították Kijevbe.

A közutakon újabb katonai járművek tűntek fel, bár nem viseltek azonosító jelet, egy orosz rendszámú kocsi kíséretében járőröztek. A térségben egyre feszültebb a helyzet a népszavazás közeledtével: vasárnap a jelenleg Ukrajnához tartozó Krím félsziget lakói megerősíthetik a krími parlament korábbi döntését, és szavazhatnak az Oroszországhoz való csatlakozás mellett.

Az ukrán törvényhozás továbbra is illegitimnek tartja a népszavazást. „A Krími Autonóm Köztársaság úgynevezett kormánya nem legitim. Banditák csoportjáról van szó, akik alkotmányellenes úton ragadták magukhoz a hatalmat és akiket orosz katonák támogatnak” – mondta Arszenyij Jacenyuk ideiglenes ukrán miniszterelnök. Az ukrán parlament egyúttal határozatban kérte az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy politikai vagy akár katonai lépésekkel segítsék megőrizni az ország területi egységét.

A krími parlament viszont az új ukrán kormányt tartja illegitimnek: szerintük az alkotmányellenesen került hatalomra és szélsőjobboldali ukrán nacionalistákból áll.


Hasonlóan vélekedik a megbuktatott ukrán elnök is, aki Oroszországban állt ismét nyilvánosság elé. Viktor Janukovics továbbra is magát tekinti elnöknek. „Mindenkit szeretnék emlékeztetni, hogy én maradtam az egyetlen legitim elnöke Ukrajnának, valamint én vagyok a hadsereg főparancsnoka is. Nem mondtam le, élek, és eltávolításom módja alkotmányellenes.”

A nyugati országok az új ukrán kormány pártján állnak, és újabb szankciókkal fenyegetik Oroszországot. „Ha a héten nem változik az orosz hozzáállás, akkor az Európai Tanács következő hétfői ülésén újabb intézkedésekről fogunk tárgyalni. Nem akarunk konfrontációt, de az orosz fél tevékenysége sajnos rákényszerít minket arra, hogy előkészületeket tegyünk” – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki csütörtökön Budapesten tárgyal majd a visegrádi országok külügyminisztereivel a válság lehetséges megoldásairól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!