2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napi aktuális 06:00

Szankciók a vérontók ellen - Már több mint száz halott

2014. február 21., péntek 10:03, frissítve: péntek 12:56

Büntetőintézkedéseket vezet be az EU az ukrán vérontás felelőseivel szemben. Éjszaka nem volt komolyabb összecsapás Kijevben. Egyes források szerint a halottak száma már a százat is meghaladja.

Megállapodott az ukrán válság rendezéséről Viktor Janukovics ukrán elnök, az uniós külügyminiszterek, Oroszország és az ellenzék képviselői között az éjszakai tárgyalásokon. Az ukrán elnöki hivatal szerint az egyezményt péntek délben írják alá, részletek egyelőre nem ismertek.

Az ukrán államfő beleegyezett abba, hogy még az idén előre hozott parlamenti és elnökválasztásokat tartsanak – ezt az Ukrajnában tárgyaló lengyel miniszterelnök közölte. Viktor Janukovics hozzájárult ahhoz is, hogy 10 napon belül ideiglenes nemzeti egységkormány alakuljon, és a nyár előtt új alkotmányt dolgozzanak ki. Az előző napok véres összecsapásaiban nagyrészt tüntetők haltak meg, de több rendőr is életét veszítette. Sok emberrel mesterlövészek végeztek. A túlélőket kórházakban ápolják, sokukat lőtt sebekkel. A BBC szerint a kedden kirobbant újabb összecsapásokban 75-en haltak meg. A CNN viszont úgy tudja, hogy csak csütörtökön több mint százan veszítették életüket. A péntekre virradó éjszaka összecsapások nélkül telt el Kijevben, a tüntetők szabadon engedték az ukrán belügyi erők tagjait. Az erőszak fellángolása láttán az ukrán parlament tegnap este a tűzszünet helyreállításáról és az előző nap életbe léptetett terroristaellenes művelet hatályon kívül helyezéséről döntött. A határozatokat azonban még az ukrán elnöknek is alá kell írnia. A határozatokat 34 kormánypárti képviselő támogatásával fogadták el, majd elénekelték a himnuszt.

A Nyugat a vérfürdőért nagyrészt továbbra is Viktor Janukovics elnököt és az ukrán kormányt teszi felelőssé: Nagy-Britannia például berendelte az ukrán nagykövetet. Oroszország ezzel szemben a tüntetőket okolja a vérontásért. „Ismételten kérjük a Majdan téri vezetőket, hogy azonnal szüntessék be a vérontást, és fenyegetések, ultimátumok nélkül próbáljanak békés megoldást találni. A jelenlegi helyzetet az alkotmány és a mostani kormány keretein belül lehet és kell megoldani” – mondta Alekszander Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Tilos beutazni

Utazási tilalomról és vagyonbefagyasztásról döntött az uniós külügyminiszterek tanácsa Brüsszelben. A büntető-intézkedéseket azokkal szemben alkalmazzák, akik felelősek a vérontásért és az emberi jogok megsértéséért. Azaz, nemcsak a hatalom oldalán állók számíthatnak szankcióra, hanem az erőszakot alkalmazó tüntetők is. Az érintettek pontos körét a következő napokban határozzák meg. Arról is döntöttek, hogy az elnyomás célját szolgáló eszközök exportját felfüggesztik.

Brüsszelben közben összeült az uniós külügyminiszterek tanácsa. Magyarországot Németh Zsolt államtitkár képviselte. A politikus a Hír TV Magyarország élőben című műsorában az erőszak azonnali leállítását nevezte az elsődleges célnak. Hozzátette: a politikai párbeszéd és Ukrajna uniós integrációja csak a fegyvernyugvás után folytatódhat. Brüsszel a vérontás felelőseivel szemben büntető-intézkedéseket alkalmaz.

– Beutazási tilalmat rendelt el az Európai Unió, illetve vagyonbefagyasztást rendelt el egy olyan személyi körrel szemben, akik összefüggésbe hozhatóak, felelőssé tehetőek az elmúlt napokban kibontakozott eseményekért. Ezek az erőszakos cselekményeket elkövető szélsőséges elemekre is vonatkoznak, ezek a szankciók. Tehát az Európai Unió úgy, ahogy egyébként a magyar külpolitika is, az erőszakmentességnek, a politikai dialógusnak és az európai közeledésnek és párbeszédnek az oldalán van. Nem az egyik vagy a másik politikai erőnek az oldalán – mondta Németh Zsolt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Kettészakad Ukrajna?

Akár Ukrajna kettészakadásához is vezethetnek a Viktor Janukovics vezette kormányhatalom és az ellenzék között dúló véres harcok – mondta a Hír Televízió Magyarország Élőben című műsorában Kun Miklós. A történész szerint egyértelműen polgárháború zajlik a szomszédunkban.

A Református Szeretetszolgálat egy debreceni kempingben ezer embert tudna elszállásolni. Záhonynál egyelőre nem nőtt a határforgalom. Ukrán oldalon azonban fokozták a biztonsági készültséget.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!