2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Robbantás történt a fővárosi bankfióknál

, ,

2014. január 13., hétfő 21:02, frissítve: kedd 09:03

Két keréken menekült a helyszínről a budapesti bankrobbantás feltételezett elkövetője. A nyomozók egy rendszám nélküli, tarka színű crossmotort keresnek. A tettes nem gyilkolni akart a rendőrségi tájékoztatás szerint, mielőtt működésbe hozta az egyelőre ismeretlen szerkezetű és összetételű bombát a XIII. kerületben, a Lehel úton. Az erős robbanás megrongálta az épület mögött parkoló autókat is. A környéken több bankfiók is van, a legnagyobb kár a CIB Bank kirendeltségében esett.

A bankfiók ajtaja kiszakadt, a detonáció a burkolatot letépte a falról. A törmelékek halomban feküdtek az épület előtti téren, az üvegszilánkok 50-70 méterre is elrepültek. A környék lakói hajnali negyed ötkor riadtak fel álmukból. A felrobbantott bank szomszédságában hat másik pénzintézet található.

A CIB Bank Lehel úti kirendeltségén megsemmisültek a bútorok és a számítógépek is. „Az érintett bankfiókunk ügyfelei jelenleg a Váci úti, Flórián téri és Baross téri fiókjainkhoz tudnak fordulni” – mondta el Szinai Ádám, a CIB Csoport kommunikációs vezetője. Hozzátette, még nem tudták felbecsülni az anyagi kárt.

A rendőrség szerint nem baleset történt, hanem bűncselekmény, a XIII. kerületi épületnél bomba robbant. Az elkövető indítéka nem ismert, de a nyomozó hatóság szerint ölni nem akart. A hírek szerint a robbantás előtt megkérte a környéken tanyázó hajléktalanokat, hogy menjenek arrébb.

„Keres a rendőrség egy cross enduro jellegű, 140 és 178 köbcentiméter közötti motorkerékpárt, ami rendszám nélküli és tarka színű. Amennyiben a bűncselekménnyel összefüggésben vagy magával a motorkerékpárral, vagy az elkövetővel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik bárki, kérem, hívja a rendőrséget” – mondta el Kovács Viktória az ORFK szóvivője.

A robbanás erejéből és az elkövetés módjából a Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő arra következtet, hogy a tettes nem amatőr volt.  „El tudom képzelni, hogy az adott banktól vett fel hitelt, amivel bedőlt. Vagy pedig a közelgő választások miatt akart kis nyugtalanságot kelteni valamelyik radikálisabb csoport, amelyik talán az egyik párttal jobban szimpatizál, mint a másikkal” – tette hozzá.

Hasonló robbantásokat utoljára az 1998-as választási kampányban és az első Orbán-kormány megalakulását követő hónapokban követtek el.

Nem indítottak eljárást Kásler ellen

A rendőrség cáfolta, hogy a bankrobbantással összefüggésben eljárást indított a devizahitelesek nevében rendszeresen demonstráló, és időközben párttá alakult A haza nem eladó mozgalom vezetője ellen. Kásler Árpád a honlapján egy videóüzenetet tett közzé. Állítása szerint sokan kérdezték tőle, hogy a mozgalom magára vállalja-e vagy szerepet vállal-e a bankrobbantásban, amelyet ő egyébként titkosszolgálati akciónak tart.

Megerősítik a védelmet

Megerősíti a bankok védelmét a rendőrség, a bankszövetség pedig délutánra összehívta bankbiztonsági szakértőit, hogy együttműködve a rendőrséggel vizsgálják meg részletesen a robbantás körülményeit. A XIII. kerületi, Béke téri bankfiókok közül több a következő napokban sem nyit ki. Az ügyfelek erről az adott bank központi ügyfélszolgálatán kaphatnak tájékoztatást.

Máris támadnak

A baloldali ellenzék máris a kormányt támadja, a Bajnai-szövetség szerint az Orbán-kabinet nem alkalmas arra, hogy közbiztonságot teremtsen. Az MSZP szerint az elmúlt években nőtt a bűncselekmények száma és romlott a közbiztonság.

A Bajnai-szövetség egyik országgyűlési képviselője pedig gyors, szakszerű vizsgálatot vár a rendőrségtől. Dorosz Dávid felszólította a belügyminisztert, hogy a nyomozás eredményéről haladéktalanul tájékoztassa a közvéleményt. Az ellenzéki politikus szerint az Orbán-kormány alkalmatlan arra, hogy közbiztonságot teremtsen.

Jobbik: fel kell számolni a problémát

A Jobbik szerint az elmúlt 24 év kormányainak banki politikája vezetett a hajnali robbantáshoz. A radikális párt közleménye szerint a pénzintézetek számonkérésének elmaradása, a bankoknak biztosított indokolatlan kedvezmények vezettek társadalmi feszültséghez, amely mára az átvert és megkárosított devizahiteleknél csúcsosodott ki. A Jobbik arra szólítja fel a kormányt, hogy időhúzás helyett minél gyorsabban számolja fel a devizahitelek problémáját.

A Fidesz gyors felderítésre számít

Hatékony, gyors felderítésre számít a bankrobbantás ügyében Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában emlékeztetett rá: az elmúlt három évben a rendőrök gyakorlatilag minden súlyosabb bűncselekményt felderítettek – alig egy hónap alatt. A baloldali ellenzéktől erős visszafogottságot kért, és hozzátette: ha valaki azt gondolja, hogy a devizahitelesek ügyét előre lehet mozdítani robbantással, az súlyosan téved. A politikus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az indítékokról egyelőre semmit sem lehet tudni, így elképzelhető az is, hogy csak egy félresikerült bankrablásról van szó.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!