2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Körhinta

Következik:

Híradó 12:00

Szabadlábon a kormányellenes mozgalmak egyik vezéralakja

2013. július 19., péntek 11:00, frissítve: szombat 14:13

Szabadlábra helyezték a tegnap öt évre ítélt orosz ellenzéki aktivistát. Alekszej Navalnij a jogerős ítélet megszületéséig kikerül a börtönből, de a mozgásszabadságát továbbra is korlátozzák. A népszerű bloggert sújtó bírósági döntés ellen tegnap több ezren tüntettek Moszkvában. A nyugati országok – köztük az Egyesült Államok – politikailag motivált ítéletről beszélnek.

Ellenzéki tüntetőt vezetnek el a rendőrök Moszkvában. A demonstráción mintegy kétszáz embert vettek őrizetbe. A résztvevők az ellen tiltakoznak, hogy öt év börtönre ítélték az ellenzék egyik vezéralakját, Alekszej Navalnijt. „Nyilvánvaló, hogy nem egy bűncselekmény miatt zárták be, hanem ezért az egészért, ami 2011 végén kezdődött. Ez pofonnal ért fel az orosz hatóságoknak, most egyszerűen bosszút állnak mindannyiunkon” – mondta egy ellenzéki tüntető.

A kormányellenes tüntetések egyik főszervezőjét tízezer köbméter fa elsikkasztása miatt találták bűnösnek. Az indokolás szerint még 2009-ben 117 millió forintnak megfelelő kárt okozott egy fafeldolgozó vállalatnak, amelynél tanácsadóként dolgozott. A Moszkvai Helsinki Csoport jogvédő szervezet még a bírósági döntés előtt közölte: a per politikai ügy. A nyugati kormányok nagy része ugyanezen a véleményen van. „Az Egyesült Államok nagyon csalódott és aggasztónak találja az ítéletet. A vádak mögött politikai motiváció áll. Navalnij szigorú börtönbüntetése a legutóbbi példa arra, hogy a kormány el akarja nyomni az ellenzéki hangokat és a civil társadalmat” – nyilatkozta a Fehér Ház szóvivője.

A népszerű bloggert közben átmenetileg kiengedték a börtönből, de csak a jogerős ítélet megszületéséig nem hagyhatja el az országot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!