2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Sukoró-per: nem jelent meg a tárgyaláson Joav Blum

2013. augusztus 21., szerda 13:10, frissítve: szerda 17:00

A Szolnoki Törvényszéken ma az izraeli–magyar befektetőt hallgatták volna meg, ám Joav Blum nem jelent meg. Ügyvédje szerint nem kapott idézést. Ezt azonban a tanácsvezető bíró a tárgyaláson cáfolta.

Az ügy öt vádlottja között van Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezetője, Császy Zsolt egykori értékesítési igazgató, valamint Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium akkori szakállamtitkára is. Rajtuk kívül egy értékbecslőt és egy ügyvédet vádoltak meg különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel.

A magyar állam a Gyurcsány-kormány idején, 2008 júliusában cserélte el a tulajdonában lévő sukorói területet az izraeli–magyar állampolgárságú Joav Blum gyümölcsöseire. Az államot 1,3 milliárd forintos kár érte volna, ha a csereszerződést tavaly nem semmisíti meg a bíróság. Az ügyben Gyurcsány Ferencet is meggyanúsították hivatali visszaéléssel – vádat azonban bizonyítottság hiányában nem emeltek ellene.

Joav Blum izraeli üzletember nem jelent meg a Szolnoki Törvényszéken, ahogy Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere sem – nyilatkozta a Hír Televízió helyszíni tudósítója. Azonban Oszkó Péter előzetesen kimentette magát külföldi útja miatt. Az izraeli üzletember a bírónő tájékoztatása szerint szabályszerű idézést kapott, így érthetetlen, miért nem jelent meg. A férfi egy levelet is küldött.

A levél lefordítása miatt egy órás csúszással kezdődött meg a tárgyalás. Joav Blum üzenetét egy tolmács olvasta fel. A férfi ebben arról tájékoztatta a bíróságot, hogy jelenleg nem tartózkodik Európában, ezért a tárgyaláson sem tudott részt venni, de állítása szerint kész ezt bepótolni. Alkalmas időpontnak a november utolsó hete és a 2014 márciusa közötti időszakot jelölte meg. Ebben az intervallumban bármikor kész megjelenni a tárgyaláson.

A tárgyaláson csütörtökön hallgatják meg Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt és Veres János egykori pénzügyminisztert is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!