2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Híradó 12:00

Steiner szembemegy Kunhalmiék döntésével

2014. augusztus 6., szerda 18:46, frissítve: csütörtök 12:00

Több egykori szocialista fellegvárnak tartott kerületet is kénytelen átadni partnereinek az MSZP a koordinált indulás miatt. A Belvárosban az együtt–PM-es Juhász Péter, zuglóban Karácsony Gergely, Kőbányán a DK-s Élő Norbert, Terézvárosban a szolidaritásos Kiss Róbert indul a polgármesteri címért. Összesen tizenhat kerületben egyeztek meg, a maradék hét helyen egymás ellen indítják jelöltjeiket.

A májusi európai parlamenti választáson a baloldali pártok közül Budapesten a legtöbb szavazatot szerzett Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke jelentette be a kerületi polgármesterjelöltek indulását. Molnár Csaba szerint egyenrangú és jó megállapodás jött létre a jelölőszervezetek között. „Lesznek olyan kerületek, ahol az egyik szervezet, ahol a másik szervezet és ahol a harmadik szervezet állít polgármesterjelölteket, és lesznek olyan kerületek, ahol mind a három szervezet polgármesterjelöltet állít. Ez az első dolog, hogy lesz koordináció közöttünk” – mondta.

A Demokratikus Koalíció a hetedik, a tizedik, a tizenötödik, a tizenhetedik és a huszonegyedik, az Együtt–PM Szövetség a harmadik, az ötödik, a hatodik, a kilencedik és a tizennegyedik, az MSZP pedig a negyedik, a tizenegyedik, a tizenharmadik, a tizennyolcadik, a tizenkilencedik és a huszadik kerületben indítja önálló jelöltjeit.

Az MSZP budapesti elnöke újabb metrót ígért a választóknak, de a párttanács kedd esti, fővárosi döntése után tovább lebegtette a megállapodástervezet elfogadását. „Egy teljes megállapodásról akkor kell majd igazán beszélni, amikor aláírjuk azt a koalíciós vagy együttműködési szerződést, amelyet meg fogunk kötni. Ha az MSZP-ben a küldöttértekezlet pénteken jóváhagyja ezt a döntést” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

A hivatali visszaélés vádja alól nemrég felmentett, a tizenegyedik kerületben újra induló szocialista Molnár Gyula polgármester-jelöltségéhez nem ad politikai támogatást az Együtt–PM Szövetség, de nem is indít vele szemben jelöltet. A pártszövetség ügyvezető társelnöke, Szigetvári Viktor arra a felvetésre, hogy lehet-e még változtatni a kerületi megállapodásokon, azt mondta: csomagban állapodtak meg a pártok, így abban is, hogy az ötödik kerületben az együtt–PM-es Juhász Péter indulhat.

– Az Együtt–PM Szövetség ezt a megállapodást szavazta meg, ezen változtatni semmilyen okunk és semmilyen lehetőségünk nincsen, ennek a jóváhagyását kérjük az MSZP-től.
– És ha valaki ráindít erre a jelöltre, akkor mi lesz?
– Akkor arra majd reagálni fogunk. Én bízom benne, hogy mi be fogjuk tartani a megállapodást, nincs okom feltételezni, hogy mások ne tartanák be, hiszen az országgyűlési választási kampányban, nem olyan régen van ez mögöttünk, korrekt megállapodást kötöttünk, és semmi ilyen probléma nem volt. Szerintem most sem lesz – közölte az Együtt–PM ügyvezető társelnöke.

Juhász Péter egy másik eseményen ráerősített: az ötödik kerületben ő indulhat polgármester-jelöltként az Együtt–PM és a DK támogatásával. „A központi megállapodások során az ötödik kerületben az Együtt–PM polgármesterét, tehát engem támogatnak. Ilyen értelemben, ezt ha megint mozaikként összerakjuk, azt gondolom, hogy Steinerrel meg fogunk állapodni abban, hogy milyen konstrukcióban és hogy megyünk neki a választásoknak” – közölte Juhász.

Steiner Pál Belváros-Lipótváros korábbi szocialista polgármestere viszont szembemegy Juhász Péter jelölésével és az MSZP budapesti párttanácsának keddi döntésével is. „A helyi szervezet ügyeiben a budapesti tanács nem illetékes, tehát azt, hogy az ötödik kerületben elfogadja-e az MSZP Juhász Pétert polgármesterjelöltnek vagy sem, abban a helyi szervezet taggyűlése az illetékes. A helyi szervezet taggyűlése pedig már egy évvel ezelőtt döntött, hogy én vagyok a polgármesterjelölt, és ebben a pillanatban nem is látok új körülményt, hogy ezt megváltoztassuk” – nyilatkozta Steiner a Hír TV-nek.

A politikus az ötödik kerületi MSZP-szervezet döntéséről tájékoztatta Kunhalmi Ágnes budapesti elnököt is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!