2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Körhinta

Következik:

Híradó 18:30

Sokan mészárlásnak tartják az izraeli hadműveletet

2014. július 22., kedd 18:16, frissítve: szombat 07:41

Kórházat, mecsetet és sportstadiont bombázott kedden az izraeli hadsereg. Az elmúlt 24 órában a támadásokban több mint százan haltak meg. A gázai konfliktus két héttel ezelőtti kitörése óta százezer palesztin kényszerült elmenekülni lakhelyéről az ENSZ adatai szerint. Izrael 30 embert veszített, közülük 28 katona.

Hatalmas lyukak tátonganak a gázai Al-Aksza kórház falán, a kórtermek mennyezete beszakadt, a falakon golyónyomok, a helyiségeket törmelék borítja. Az épületet az izraeli hadsereg bombázta le. „Miközben dolgoztunk, bombatalálat érte a kórházat a második és a harmadik emeleten. Négy páciens meghalt, hetven megsérült. Körülbelül tizenöt dolgozó szintén sérüléseket szenvedett a támadásban. A kórház tele volt gyerekekkel, nőkkel és öregekkel” – nyilatkozta Nasszim Hmaid orvos.

A kórházakban embertelen körülmények uralkodnak, nincs elég gyógyszer és felszerelés, miközben sorra érkeznek a súlyos sérültek. Egy, a helyszínen dolgozó norvég orvos nyílt levélben arra kérte az amerikai elnököt, hogy jöjjön el legalább egy napra közéjük. „A kórházban eltöltött éjjel mindenkit meggyőzne arról, hogy meg kell állítani a palesztin emberek lemészárlását” – fogalmazott Mads Gilbert.

A két hete tartó izraeli offenzívában már több mint hatszáz palesztin halt meg. Az ENSZ egyik alszervezete, a UNESCO szerint egyharmaduk gyermek. Több mint százezren elmenekültek. Izraeli oldalon 30 áldozatot követeltek a harcok, közülük 28 katona.

A zsidó állam azzal indokolja a támadást, hogy meg kell akadályozni a Hamász rakétatámadásait. Ezek eddig csak két halálos áldozatot követeltek, mert rakétavédelmi rendszer óvja a területet. Az izraeli kormányfő az ENSZ-főtitkárral lezajlott találkozója után kiállt a hadművelet mellett. „Tekintettel a szélsőségekre, az erőszakra, a terrorra, Izraelnek nincs más választása, mint hogy megvédje önmagát” – fogalmazott Benjámín Netanjáhú.

Ban-Ki Mun szintén elítélte a Hamászt, s egyúttal maximális önmérsékletre szólította fel Izraelt. A nemzetközi közösség egy része viszont tiltakozik az izraeli hadművelet ellen, amelyet sokan egyenesen mészárlásnak tartanak. „Háromnapos nemzeti gyászt hirdettünk a mészárlás miatt, amely Palesztinában zajlik. Úgy gondoljuk, a meggyilkolt emberek a testvéreink. Ne felejtsék el, hogyha csendben maradunk, akkor nemcsak Gázát éri kár, csapás éri a török függetlenséget is” – mondta Recep Tayyip Erdogan török kormányfő.

Az izraeli bombázások súlyos károkat okoztak a vízvezetékrendszerben is. A Nemzetközi Vöröskereszt szerint emiatt súlyos vízhiány fenyeget a térségben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!