2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Snowden reptéri kálváriája napokon belül véget érhet

2013. július 17., szerda 17:43, frissítve: péntek 10:30

Néhány napon belül beléphet Oroszországba a moszkvai tranzitváróból az amerikai megfigyelési botrány kirobbantója. Edward Snowden kedden kért ideiglenes menedékjogot Moszkvától, amelyet egy héten belül megkaphat. A maradásért cserébe azonban fel kel hagynia a kiszivárogtatásokkal – erre Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét figyelmeztette.

„Ezúton kérelmezem, hogy vegyék fontolóra átmeneti menedék nyújtását számomra az Orosz Föderációban” – olvasható Edward Snowden saját kézzel írt kérelmében, amelyet az orosz állami televízió mutatott be.

Az amerikai titkosszolgálatok nemzetközi adatgyűjtését leleplező informatikus több mint három hete rostokol a moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában. Orosz területre nem léphetett, mert az Egyesült Államok bevonta útlevelét. Továbbutazni pedig nem mert, amerikai nyomásgyakorlásra ugyanis valamelyik ország feltartóztatta volna.

„Snowden néhány napon belül elhagyja a repülőteret, még néhány hivatalos iratot kell elintézni” – közölte egy orosz ügyvéd, aki jogi segítséget nyújt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt munkatársának.

Bár a kérelem elbírálásának határideje három hónap, az ügyvéd szerint a döntést egy héten belül meghozhatják. Anatolij Kucserana nem zárta ki, hogy Snowden orosz állampolgárságért folyamodik. Akkor lenne esélye arra, hogy Oroszország véglegesen befogadja, ha felhagyna a szivárogtatással, de arra írásban egyelőre nem adott garanciát.

„Figyelmeztettük Snowden urat, hogy minden olyan akció elfogadhatatlan számunkra, amely károsítja az orosz–amerikai viszonyt. A bilaterális kapcsolatok sokkal fontosabbak a titkosszolgálatok tevékenysége körüli perpatvarnál” – mondta az orosz elnök.

Snowden végső célja valószínűleg Latin-Amerika, ahol két ország biztosan megadná neki a letelepedést. Az amerikai férfi attól tart, hogy az Egyesült Államokban megkínoznák és halálra ítélnék kémkedésért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!