2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Snowden kiadatásáról tárgyalt Obama és Putyin

2013. július 13., szombat 12:13, frissítve: szombat 16:41

Nem jutott egyezségre Edward Snowden kiadatásáról Barack Obama és Vlagyimir Putyin. Az amerikai és az orosz elnök pénteken telefonon egyeztetett biztonságpolitikai kérdésekről, köztük a lehallgatási botrányt kirobbantó férfi sorsáról.

Edward Snowden pénteken kért menedékjogot Oroszországtól, Washington ezután rögtön felszólította Moszkvát, hogy utasítsa el a kérelmet. Az orosz országgyűlés alelnöke kijelentette: az informatikus megkapja a menedékjogot, ha nem hoz nyilvánosságra több titkos amerikai iratot. A férfi csak ideiglenesen maradna Oroszországban, később Latin-Amerikába távozna.

Barack Obama hiába hívta fel Vlagyimir Putyint: a két elnök nem jutott egyezségre Snowden kiadatásáról, a volt amerikai hírszerző továbbra is Oroszországban marad. A lehallgatási botrányt kirobbantó férfi pénteken csaknem három hét után először mutatkozott a nyilvánosság előtt. Ekkor ismét menedékjogot kért az orosz kormánytól. „A segítségüket kérem ahhoz, hogy szavatolják a biztonságos utazásomat Latin-Amerikába, egyúttal menedékjogot kérek Oroszországtól arra az időre, amíg engedélyt kapok az utazásra” – közölte.

„Arra a kérdésemre, hogy ismeri-e Putyin elnök úr feltételét, miszerint a politikai menedékjogot csak akkor kapja meg, ha többé nem árt az Egyesült Államoknak, Snowden úr válasza pozitív volt – közölte az orosz parlament elnöke, Vjacseszlav Nikonov. – Azt mondta, ezt könnyen teljesíti, mert minden, amit tett, már a múlté, és amit az újságírók állítanak, annak nincs köze a jelenlegi tevékenységéhez. A jövőben nem tervezi, hogy ártson szülőhazájának, az Amerikai Egyesült Államoknak.”

A férfi azonban így sem tudja elhagyni a reptér tranzitváróját, miután az amerikai kormány korábban bevonta az útlevelét. Snowdennek Bolívia, Nicaragua és Venezuela ajánlott menedéket. Ha mégis el tudna indulni ez országok egyikébe, akkor is számolnia kell azzal, hogy egyes európai államok lezárhatják a légterüket bármely olyan járat előtt, amelyről azt gyanítják, a nemzetközi szökevényt szállítja.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!