2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sárga csikó nyomában

Következik:

Híradó 12:00

Simon-ügy: politikai cirkuszról beszél Mesterházy

2014. február 9., vasárnap 21:30, frissítve: hétfő 07:27

Holnap délelőtt hallgatja meg a parlament mentelmi bizottsága az adócsalással és magánokirat-hamisítással megalapozottan gyanúsított Simon Gábort. Az ismeretlen eredetű pénzét ausztriai bankban tartó politikus korábban lemondott minden pártfunkciójáról, a képviselői mandátumát viszont nem adta vissza. A Fidesz továbbra is arra kíváncsi, hogy mit tudott az MSZP vezetése a Simon-pénzekről. A szocialisták elfogadták a volt elnökhelyettes magyarázatát, az ügyészség szerint azonban az összeg nem származhatott Simon Gábor bevallott és adózott jövedelméből. Közben összesen csaknem egymilliárd forintos károkozás gyanújával 32 ügyben nyomoznak a hatóságok Pestszentlőrincen, fideszes vezetők feljelentése alapján. 2006 és 2010 között Simon Gábor önkormányzati képviselőként tagja volt a kerület MSZP-s vezetésének.

Elszámoltatná Gyurcsány Ferenc egykori államtitkárát. A Demokratikus Koalíció elnöke pénteken azt mondta a Somogy TV-nek, hogy nem lehet egy lemondással elintézni a Simon-ügyet. A DK elnöke egyelőre hisz Mesterházy Attilának, aki szerint nem a párt pénze volt Simon Gábor bécsi bankszámláján.

Az MSZP továbbra sem firtatja, hogy megbukott elnökhelyettesük hogyan jutott ahhoz a 240 millió forinthoz, amit aztán éveken keresztül eltitkolt vagyonbevallásából és a Központi Nyomozó Főügyészség szerint adót sem fizetett utána. Arra sem válaszolt a pártszóvivő, Kormos Kata, hogy Simon Gábornak miért van szüksége további egy hétre ahhoz, hogy az MSZP-ből való távozása után lemondjon képviselői mandátumáról is.

A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt törvénymódosítást kezdeményez azért, hogy a parlamenti képviselőket a vagyonnyilatkozatukon túl a ciklus elején és végén is kötelező vagyonvizsgálatnak vessék alá. Szili Katalin elnök közölte: indítványukat hétfőn terjesztik a Ház elé, hogy csütörtökön, a parlament utolsó ülésén elfogadhassák a módosítást.

A Simon-ügyben két eljárás indult: egy vagyonnyilatkozati, illetve egy, a képviselő mentelmi jogával összefüggő eljárás – közölte a mentelmi bizottság kereszténydemokrata elnöke. Ruboszky György azt mondta: hétfőn délelőtt fél 11-re várják a még mentelmi joggal rendelkező Simont a meghallgatásra. Ugyanakkor, ha a volt MSZP-s politikus a jelzett időpont előtt mégis lemondana mandátumáról, változhat az eljárás menete. Rubovszky György megjegyezte: számára az eltelt idő kétségessé teszi Simon Gábornak azt a védekezését, hogy jóhiszeműen hibázott a vagyonnyilatkozat kitöltésekor, ugyanis a bankszámlát 2008-ban nyitotta.

Mesterházy: Politikai cirkusz a hétfői ülés

Politikai cirkusznak nevezte a hétfői mentelmi bizottsági ülést Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke az ATV Szabad szemmel című műsorában azt mondta, az MSZP volt elnökhelyettese azért szerdai hatállyal mondott le parlamenti mandátumáról, mert eredetileg akkor lett volna a bizottság ülése. A baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje úgy véli, nem a párt, hanem az ügyészség feladata kideríteni, hogy milyen pénzek azok, amelyeket a szocialista Simon Gábor osztrák számláin parkoltatott.

Schmuck Andor szerint a szocialisták rontják a kormányváltás esélyét azzal, ha nem tisztázzák mielőbb Simon Gábor vagyonosodásának hátterét. Bővebben>>>

A KDNP alelnöke szerint nem csak azt kell tisztázni, hogy mikor, kitől és miért kapta az MSZP volt elnökhelyettese a külföldi számláján szereplő több száz millió forintot. Rétvári Bence azt mondta, azt is tisztázni kell, hogy a pénznek köze volt-e ahhoz, hogy Simon Gábor vezető politikus volt az MSZP-ben és a Gyurcsány-kormányban is.

A Demokratikus Koalíció (DK) pártigazgatója szerint nem gyengíti a Simon Gábor körül kialakult botrány a baloldali pártszövetséget. Bővebben>>>

Simon Gábornak mindenképp tisztáznia kell, hogy hogyan került osztrák bankszámlájára a 240 millió forintnyi deviza – a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint. Gulyás Gergely úgy látja: a szocialisták távozó elnökhelyettesének eltitkolt vagyona nem lehet magánügy. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!