2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Simon előzetesben: attól tartanak, hogy megszökne

2014. március 12., szerda 21:05, frissítve: csütörtök 07:38

A Pesti Központi Kerületi Bíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Simon Gábort. Mesterházy Attila egykori helyettesét az ügyészség adócsalással, magánokirat-hamisítással és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is gyanúsítja. A külföldi és belföldi bankszámlákon több száz millió forintot elrejtő Simon Gábor továbbra is tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el. Védője fellebbezett a letartóztatás ellen.

Rendőrök kísérték a Pesti Központi Kerületi Bíróságra a szocialista párt egykori elnökhelyettesét. A hétfőn őrizetbe vett Simon Gábor a kamerák előtt megpróbálta eltakarni kezén a bilincset.

Simon Gábor nem válaszolt egyetlen újságírói kérdésre sem. A Magyar Nemzet információi szerint a volt szocialista politikus a korábbi ügyészségi kihallgatásain azt vallotta: a képviselői vagyonnyilatkozatából éveken át eltitkolt negyedmilliárd forint nem a saját pénze, ő csak vagyonkezelőként rendelkezett a százmilliókkal. Azt azonban nem árulta el, ki a pénz valódi tulajdonosa. Simon Gábor arról is hallgat, elmondta-e a botrány kirobbanása után az MSZP elnökének, hogy nemcsak Bécsben parkoltatta vagyonát, hanem álnéven, egy hamis afrikai útlevéllel Budapesten is nyitott egy titkos bankszámlát.


Az ügyészség adócsalással, magánokirat-hamisítással és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítja Simon Gábort, aki az előzetes letartóztatásáról döntő bíró előtt mindent tagadott. A hamisított bissau-guineai útlevél miatt történt meggyanúsítást pedig kifejezetten provokációnak nevezte.

„Simon úr valamennyi bűncselekmény vonatkozásában tagadta bűncselekmények elkövetését, és a legutóbbi alkalommal a közokirat-hamisítás vonatkozásában előterjesztett gyanúsítás vonatkozásában kifejezetten akként nyilatkozott, hogy ezt provokációnak tartja. A rendelkezésre bocsátott ügyészségi iratok egyébként nem támasztják alá, hogy közokirat-hamisítást is elkövetett volna” – mondta el Nagy István. Simon Gábor védője először a bukott szocialista politikus szabadlábra helyezését kérte, majd megelégedett volna azzal is, hogyha Simon csak házi őrizetbe kerül. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban ezt is elutasította. Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték, a döntést ellen Simon Gábor és védője is fellebbezett.

A bíróság szerint azért tartóztatták le Simon Gábort, mert fennáll annak a veszélye is, hogy külföldre menekül az igazságszolgáltatás elől. „A bíróság úgy véli, hogy alapos a gyanú, hogy a vádlott megszökhet, meghiúsíthatja a bizonyítási eljárást, és fennáll a bűnismétlés veszélye” – mondta el Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Simon Gábor és védőjének fellebbezéséről egy-két héten belül dönt a Fővárosi Törvényszék.

Simon púp Mesterházy hátán

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint egyre erősebb a gyanú, hogy a hamisított útlevéllel rejtegetett pénz eredete nemcsak Simon Gáborhoz köthető, ezért a kormánypártok magyarázatot követelnek a baloldal vezetőitől az ügyben. Mesterházy Attila ma már azt nyilatkozta, hogy korábbi helyettese csak púp a hátán, Bajnai Gordon pedig marhaságnak nevezte, hogy ő is tudott volna Simon Gábor eltitkolt százmillióiról. Megszólalt Zuschlag János is, aki viszont elképzelhetetlennek tartja, hogy Simon egyedül keresett volna ennyi pénzt. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!