2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Simon csak őrzője a bécsi százmillióknak?

,

2014. február 11., kedd 15:00, frissítve: kedd 18:10

Rogán Antal azt kéri Mesterházy Attilától, érje el, hogy a szocialisták volt elnökhelyettese jelenjen meg az Országgyűlés mentelmi bizottságának szerdai ülésén, és tisztázza, honnan származnak a bécsi számláján lévő százmilliók.

A Fidesz frakcióvezetője azt is elfogadná, hogy ha Simon Gábor nem jelenik meg, akkor legalább a testület szocialista tagjai menjenek el az ülésre, és számoljanak be arról, hogy nekik mit mondott a pénz eredetéről. Rogán Antal szerint egyetlen logikus magyarázat van arra, hogy Simon Gábor nem találja azt a rovatot vagyonnyilatkozatában, ahova ezt a pénzt be kell írni, hogy a rejtélyes, Ausztriában tárolt százmilliók valójában nem az ő pénze, hanem a Magyar Szocialista Párté, csak megőrzésre kapta.

– Nyilvánvaló, hogy közösen titkolnak valamit: a Magyar Szocialista Párt és a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese. Ebben az esetben viszont azt gondolom, hogy minden más parlamenti pártnak – nemcsak a kormánypártoknak: a Fidesznek és KDNP-nek, hanem a többi parlamenti erőnek is – az a közös kötelessége a parlament utolsó, csütörtökön tartott ülésnapján minden parlamentáris eszközt közösen vegyünk igénybe, hogy tisztázzuk ezeknek a rejtélyes százmillióknak az eredetét – szögezte le Rogán Antal.

Újabb százmilliós rejtély

Közben a Magyar Nemzet újabb százmilliós rejtélyt talált Simon Gábor vagyonnyilatkozatában. A lap azt írja: az MSZP bukott elnökhelyettesének 2012-es bevallásában egy 80 milliós budai luxuslakás tűnt fel a semmiből. Simon ugyanis nem rendelkezett olyan jövedelemmel, ami megmagyarázná, hogy miből vette az ingatlant, és a tartozásai sem nőttek ilyen mértékben. Ráadásul ugyanebben az időpontban a politikus felesége megvette a szomszédos, hasonlóan nagy értékű lakást. A szocialista Simon Gábor múlt héten mondott le párttagságáról, miután a Magyar Nemzet kiderítette: 240 millió forintot rejtegetett devizában egy osztrák számlán, az összeget nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában.

Mesterházy: Van esély

Mesterházy Attila közben zárt ajtók mögött az Európai Unió és az EBESZ tagországainak képviselőivel találkozott. A kétórás munkareggelin 32 ország küldöttje vett részt. Az MSZP közlése szerint a magyarországi választások előtti időszak aktuális bel- és külpolitikai kérdései voltak napirenden. A közlemény szerint Mesterházy Attila azt hangoztatta a képviselők előtt, hogy a jelenlegi kormányerők törekvései ellenére a politikai verseny továbbra is nyitott és az ellenzéknek van esélye az áprilisi győzelemre.

Van-e eltérés a két vagyonnyilatkozat között?

Nem tudni, hogy van-e eltérés Simon Gábor a pártvezetésnek és az Országgyűlésnek leadott vagyonnyilatkozata között. Molnár Zsolt a Hír TV-nek azt mondta, nem is vizsgálják az esetleges eltéréseket. A szocialisták budapesti elnöke ezt azzal indokolta hogy a nyilatkozat tartalmát csak az etikai bizottság tagjai ismerhetnék meg, de erre volt párttársuk feltehetőleg nem ad felhatalmazást.

– Simon Gábornak tisztáznia kell magát, de mivel nem tagja a pártnak, attól félek, hogy vissza kell juttatni azt a papírt. Ez a véleményem.
– De nem kíváncsi, hogy ebben szerepel-e ez a 240 millió?
– De kíváncsi vagyok, ha ezt velem bárki megosztja; én nem vagyok ezt jogosult megismerni. Az etikai bizottság jogosult abban az esetben, ha ehhez Simon Gábor hozzájárul, de mivel nem tagja a pártnak, attól félek, nem fog hozzájárulni.
– Tehát a párt nem fogja nyilvánosságra hozni?
– Már nem tagja a pártnak Simon Gábor…

Thürmer szerint az MSZP kárát látja a botránynak

Az elmúlt néhány év legsúlyosabb politikai botrányának tartja Thürmer Gyula a Simon-ügyet. A Munkáspárt nem tarja kizártnak, hogy a bécsi számlán tartott pénz az MSZP-é. Úgy véli, az ilyen illegális finanszírozást csak úgy lehet kiküszöbölni, ha minden párt csak a tagdíjakból tartja el magát.

„Az ügy természetesen nincs lezárva, azért Magyarországon él tízmillió ember, aki ma úgy érzi, hogy hülyének nézték őket. Szóval akármennyi is, azért 200 millió forint elég nagy pénz, nagyon sok ember dolgozik havi 60-80 ezer forintért, és elképzelni sem tudja, hogy valaha ennyi pénze lesz, azt meg főleg nem tudja elképzelni, hogy ezt egy bécsi bankba tegye, tehát ezek az ügyek nincsenek lezárva. Lehet úgy tenni, mintha ez az ügy nem létezne, de azt gondolom, hogy az MSZP meg fogja látni ennek a kárát a választásokon, és ez nagyon helyes, a magyar politikában nem szabad korrupt, bűnös pénzhajhászó embereknek lenniük” – mondta a Munkáspárt elnöke.

A 240 milliójáról sem beszél Simon

Továbbra sem ad magyarázatot az ausztriai bankban parkoltatott 240 milliójának eredetére Simon Gábor. Az MSZP volt elnökhelyettese hétfőn nem jelent meg a mentelmi bizottság előtt, de újraírta a január végén leadott vagyonnyilatkozatát. Évek óta eltitkolt vagyonát azonban ebben sem tüntette fel. A mentelmi bizottság elnökének telefonon arra hivatkozott: nem volt olyan rovat, ahova beírhatta volna. Simon Gábor korábban közleményében azt írta: szerdai hatállyal lemond képviselői mandátumáról is. Ha ez megtörténik, az ellene induló vagyonvizsgálat okafogyottá válik. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!