2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Sávos rendszer szerint osztaná a kormány a földalapú támogatást

2014. július 13., vasárnap 12:00, frissítve: hétfő 08:02

Sávos rendszer szerint osztaná a következő hétéves ciklusban az uniós földalapú támogatást a kormány. Az átalakított támogatási rendszer legnagyobb nyertesei a kertészek lehetnek. A tervek szerint az összeg nem haladná meg a százötvenezer eurót, 1200 hektár fölött pedig nem járna juttatás. A háromszázmilliárd forintos uniós támogatásról szóló törvényt augusztusig kell benyújtani Brüsszelnek.

Gódorék 10 hektáron gazdálkodnak, a család 25 éve termeszt zöldséget Galgahévíz határában. Korábban feldolgozónak szállítottak, ma már maguk értékesítik a terményt kisebb piacokon. A szükséges fejlesztésre nincs pénzük. „Most nekünk van egy nagy beruházásunk a locsolórendszer kiépítésében, de most át kell állnunk a kisebb szórófejesekre” – mondta Gódorné Gergely Éva.

A föld után járó uniós támogatás elosztását a kormány átalakítaná, a kedvezményezettek a kis- és közepes gazdaságok lennének, a vesztesek pedig a nagybirtokok. 1200 hektár felett nem járna pénz, a támogatás összegét pedig százötvenezer euróban maximalizálnák. Jelenleg a területalapú és a vidékfejlesztési támogatások 70-80 százalékát viszik el a nagyüzemek. Előbbit az uniós agrárpolitika egyes, míg utóbbit a kettes pillérének. „Valószínű, hogy többsávos rendszer lesz Magyarországon, de a részletek még kidolgozásra várnak, illetve az, hogy visszacsoportosítást jelent az egyes pillérből a kettes pillérbe, és ha ez a támogatás részleges elvonása a munkaintenzív ágazatokat hátrányosan érinti – itt az állattartókra, kertészetekre gondolok elsősorban –, akkor ezt milyen módon tudjuk kompenzálni, ezen most dolgozunk” – mondta Czerván György agrárgazdasági államtitkár.


A Pest Megyei Agrárkamara szerint a kertészetek lehetnek a legnagyobb nyertesei az átalakított támogatási rendszernek. „A kereslet-kínálat határozza meg a piacot, de mivel nincs a kertészeti ágazatban olyan összefogás, ami fel tudna lépni az árak stabilizációja mellé, így a jelenlegi piactörvényeket megsértve egy bizonyos réteg irányítja az árakat” – mondta Deme György, a Pest Megyei Agrárkamara kertészeti osztályvezetője.

A kormánynak augusztus 1-jéig kell jeleznie Brüsszelnek, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban milyen szabályok szerint osztaná el a területalapú támogatást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!