2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Saját országot akarnak, ezért nem fizetnek

2012. november 22., csütörtök 13:35, frissítve: hétfő 12:19

Nem fizet adót a spanyol kormánynak egy katalán falu, így járul hozzá a régió függetlenségi törekvéseihez. Katalóniában vasárnap előre hozott választásokat tartanak, ezen az elszakadás-pártiak győzelme várható.

Gallifa az első katalán falu, amely nyíltan szembeszegül a spanyol kormánnyal. Az alig több mint 200 embernek otthont adó település nemrég úgy döntött, mostantól egyetlen eurócentet sem fizet Madridnak, és innen csak a katalán adóhatóság szedhet be pénzt. A helyi vezetés szerint ez az első apró lépés a függetlenség felé.

„A katalán kultúrát és a katalán nemzeti jogokat védjük. Ha saját országunk lesz, nyilvánvalóan kikerül minket a válság. Katalónia annak köszönheti a válságot, hogy Spanyolországtól függ. Ha magunk mögött hagyjuk a spanyol államot, a válságot is magunk mögött hagyjuk” – fogalmazott Jordi Fornas, a falu polgármestere.


A katalán régió évente 16 milliárd euróval többet fizet be a spanyol központi államkasszába, mint amennyit visszakap. Barcelonának ebből lett elege, ezért november 25-én előre hozott helyhatósági választásokat tartanak, amely után a győzelemre esélyes függetlenségpárti erők azt ígérték, hogy elkezdik kidolgozni a Spanyolországtól való elszakadás részleteit. A gallifaiak azt remélik, kezdeményezésükkel segítik ezt a folyamatot.

„Ha sokan leszünk, ha az emberek, a vállalkozók és más falvak is csatlakoznak hozzánk, elérhetjük azt a pontot, amikor már elég nagy a nyomás a katalán kormányon ahhoz, hogy ne küldje többé a pénzünket a spanyol államkincstárba, hanem tartsa meg azt, ami végül is a miénk” – mondja egy helyi lakos.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a katalánok mintegy 57 százaléka szeretné, ha a régió önálló országgá válna. Ilyen sokan még sosem támogatták az elszakadást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!