2021. március 8.,
hétfő, Zoltán napja

Rytkó Emília elvtársnő súgott Hankiss Ágnesről?

2013. június 2., vasárnap 14:05, frissítve: kedd 10:35

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda korábbi vezetője jelenthetett a nyolcvanas években Hankiss Ágnesről a Belügyminisztériumnak. Rytkó a baloldali Választási Monitoring Bizottság tagjaként most a demokráciát akarja védeni.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda korábbi vezetője jelenthetett a nyolcvanas években Hankiss Ágnesről a Belügyminisztériumnak. Ez derül ki abból a dokumentumból, amelyet a Fidesz európai parlamenti képviselője kapott meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából. Rytkó a baloldali ellenzék által létrehozott Választási Monitoring Bizottság tagjaként most a demokráciát akarja védeni.

Ellenséges, ellenzéki hangnemben tartott előadást Hankiss Ágnes – ez áll abban a jelentésben, amely 1982-ben a Belügyminisztériumnak készült az ELTE előadójáról. A jelentés tartalmazza, hogy a hírforrást egy bizonyos Rytkó Emília elvtársnő tájékoztatta.

„Önmagában az, hogy rólam jelentenek, benne volt a pakliban, tehát engem inkább magának a jelentőnek a személyazonossága az, ami – hát most mondjam azt, hogy meglepett? Ez egy nem várt fordulat” – fogalmazott a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Rytkó odaállt a Bajnai–Mesterházy–Gyurcsány trió mellé

Rytkó Emília 2009-ben mondott le Országos Választási Iroda elnöki posztjáról. A közelmúltban az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt 2014 által közösen létrehozott Választási Monitoring Bizottság tagjává választották, hogy ügyeljen a 2014-es választások demokratikusságára.

Hankiss Ágnes botrányosnak tartja, hogy a korábbi besúgók ma is aktív közéleti szerepet töltenek be. „Az azért egy kicsikét sok, hogy ilyen módon aktív és ilyen negatív szerepet töltenek be a demokratikus folyamatok alakulásában, sőt mi több, még akár az élére is állnak, mondjuk egy bizottságban betöltött tagsággal, a demokrácia védelmének.”

Szigetvári inkább letette

Vörös csillaggal a tiszta voksolásért
A vörös csillagért és Che Guevaráért rajongó tagja is van a balliberális ellenzéki alternatív választási bizottságnak Rytkó Emília mellett. Az öt tagból álló alakulat megelőzné a választási csalásokat, azonban tagjai meglehetősen szoros kapcsolatban állnak a volt MSZP–SZDSZ-koalícióval – olvassa el az MNO cikkét.

A választások tisztaságáért felelős bizottságból – amely balliberális pártok kezdeményezésére alakult – egyelőre nem zárják ki Rytkót. Szigetvári Viktort, az Együtt–PM társelnökét a Hír TV telefonon kérdezte, hogy kezdeményezik-e a kizárást a demokrácia védelmére hivatkozva. Szigetvári szűkszavúan annyit válaszolt, hogy ő még nem hallott erről a hírről, és majd ha hall, akkor fog nyilatkozni. Szigetvári ezután elköszönt, és megszakította a hívást.

Megvizsgálják?

Juhász Péter, az Együtt 2014 társelnöke a Hír TV vasárnapi megkeresésére azt az ígéretet tette: megvizsgálják az esetet. „Hogyha ezek igazak, akkor természetesen felülvizsgáljuk. De hangsúlyozom, nagyon fontos lenne, hogy ezt általában tudjuk, ez a rákfenéje a jelenlegi demokráciának, hogy politikailag zsarolhatóvá válnak emberek, és éppen ha valakinek politikai érdeke úgy kívánja, akkor kiszivárogtatnak valakiről valamilyen ellenőrizhetetlen dokumentumot, vagy pedig éppen bent tartják. Fontos lenne nyilvánosságra hozni az ügynökaktákat.”

Rytkó Emília a Hír Televízió megkeresésére nem reagált, a Magyar Hírlapnak azonban tagadta, hogy jelentést készített volna, bár azt elismerte, hogy 1982-ben ő volt a XII. kerületi pártbizottság Marxizmus–leninizmus Esti Egyetem levelező tagozatának vezetője – aki a dokumentum szerint részt vett Hankiss Ágnes előadásán, és jelentett róla.

Fidesz: ez elég szégyenteljes

A nagyobbik kormánypárt elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan emberek feleljenek a választások tisztaságáért, akik a pártállami időkben jelentést készítettek másokról. Zsigó Róbert azt mondta: a Fidesz mindent megtett a választások demokratikus lebonyolításának tisztaságáért. „Meglehetősen visszatetsző, hogy ilyen embereket választ be a baloldali ellenzék az alternatív választásimonitoring-bizottságába. Olyan emberekkel, akik ilyen szégyenteljes dolgokat tettek, akarják ellenőriztetni a Fideszt, illetve a választások tisztaságát” – mondta Zsigó Róbert.

Forrás: Hír TV