2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Rossz hír: erre még a szakemberek sem számítottak

2013. június 4., kedd 12:06, frissítve: kedd 13:57

Tovább emelkedik a Duna vízszintje, a folyó tetőzését hétvégére várják a fővárosban. A szakemberek szerint az árvízi védekezésre minden szükséges eszközzel felkészültek.

Komárom-Szőnynél magasítják a gátakat, s a megyében a Tát–Esztergom vonalon is szükség van a védművek megerősítésére. Magasítani kell a gátakat a Szigetközben is, Győr-Moson-Sopron megyében, ahol az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna jelent veszélyt. Több embernek már el kellett hagynia otthonát.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Hír Televíziónak elmondta, jelenleg 490 kilométer hosszan van árvízi védekezés, ebből 143,5 kilométeren rendkívüli védekezés zajlik. Jó hírként említette, hogy kevesebb csapadék esik, mint amit mára vártak. Rossz hír viszont, hogy Passaunál magasabb a vízszint, mint amire hétfőn számítottak, így a Duna magasabb szinten tetőzik majd.

Budapesten továbbra is a Margitsziget és az óbudai Római-part a két kritikus pont. A Római-parton kedden délelőtt lezárták az elsőrendű védvonal kapuit. Csak szélsőséges esetben, de az is előfordulhat, hogy Csillaghegy mélyebben fekvő területein 100-200 embernek el kell hagynia otthonát. Az árterekből viszont mindenkit kitelepítenek. A budai és pesti alsó rakpartot este 8-kor zárják le. Pintér Sándor hétfőn az emberi élet megóvását nevezte a védekezés legfontosabb feladatának. A hátrahagyott értékekre a Készenléti Rendőrség vigyáz majd.

Budapesten másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, az eddigi legmagasabb vízszint, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna. Este hat órától az árvízi védekezésre való felkészülés miatt a Margitszigetet teljes hosszában lezárják a közúti forgalom elől, és a parkolót is kiürítik. Várhatóan lezárják a budai és a pesti rakpartot is.

A Duna áradása miatt 15 tehervagonnyi kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között.

Homokzsákokat töltenek az önkéntesek

Hatvanezer zsákot töltenek meg homokkal az önkéntesek Sződligeten, hogy megvédjék a 2-es főút menti községet az áradó Dunától. A település polgármestere a Hír Televíziónak azt mondta: a jelenlegi vízállás hamarosan három méterrel emelkedhet, a Duna vízszintje a hét közepén elérheti a 2002-ben mért 860 centimétert a község mentén.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!