2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Romabűnözés”: a DK ma már finnyáskodásról beszél

2014. július 11., péntek 21:05, frissítve: szombat 08:39

Az LMP társelnöke szerint a cigányok lesznek a kárvallottjai a Gyurcsány-párt pálfordulásának a Pásztor Albert-ügyben. A Demokratikus Koalíció alelnöke nem maradt adós a válasszal. Vadai Ágnes az elvszerűséget kéri számon az őket bírálókon.

„Most csak arról beszélünk, romabűnözés van-e, sajnos ilyen statisztikailag létezik…” A mondat, amelyet eddig szinte kizárólag jobbikos politikus szájából lehetett hallani nyilvánosan. Az ATV-ben azonban nem a radikális párt, hanem a Demokratikus Koalíció országos tanácsának tagja volt a vendég. Eörsi Mátyás, aki az egykorvolt SZDSZ-ből érkezett a Gyurcsány-pártba, a statisztikai romabűnözéssel a baloldal miskolci polgármesterjelöltjét, Pásztor Albertet mentegette. Pásztor a város rendőrkapitánya volt, 2009-ben a baloldalon még elhatárolódtak tőle, amikor azt mondta, hogy a közterületi rablásokat egytől egyig cigányok követik el Miskolcon.

A baloldalon megjelenő szélsőjobboldalas retorikáról hiába kérdeztük a szocialista Szanyi Tibort, aki a jobbikosokat nemegyszer nevezte félnáciknak. Az MSZP szóvivője, Kormos Kata nem engedte, hogy az európai parlamenti képviselő az élelmiszerek áfacsökkentése mellett másról is beszéljen.

– Eörsi Mátyás nyilatkozata nagy port vert fel, amikor arról beszélt, hogy statisztikailag létezik nem cigány-, hanem romabűnözés. Erről beszélt az ATV stúdiójában. Hogy kommentálja Ön ezt? Ez radikálisan eltér attól a retorikától, amelyet a demokratikus baloldali ellenzék eddig megfogalmazott.
– Tisztelettel kérem, hogy a témával kapcsolatban tegyenek fel kérdéseket. Én azt hiszem, van olyan fajsúlyú ez a téma, ez a kérdés, hogy ne vigyük el más irányba.
– Bocsánat, egy kisebbségnek a megbélyegzése, az nem olyan súlyú kérdés, amiről ezen a sajtótájékoztatón lehet föltenni kérdést egy európai parlamenti képviselőnek?
– Sajto@mszp.hu. Írásban hogyha felteszi a kérdését, természetesen, mint ahogy mindig, most is fogunk válaszolni – mondta végezetül Kormos Kata.

Bár kérdésünket írásban is elküldtük, az MSZP sajtóosztálya egyelőre nem válaszolt. Az LMP társelnöke viszont külön kérdés nélkül közölte véleményét, mégpedig tőle szokatlan stílusban. Schiffer András azt írta a Facebookon, hogy: „Na most van az kedves »demokraták«, hogy elmentek a büdös ***-ba, mindahányan!” Egy sajtótájékoztatón pedig arról beszélt, hogy Eörsi Mátyás kijelentésének a cigányok látják kárát.

„Onnantól kezdve, hogy egy magát, úgymond, demokratának tekintő, sőt, antifasisztának tekintő párt részéről is szalonképes romabűnözőzni, mert ugye, nem cigánybűnözőznek, nehogy a Jobbikkal őket összekeverjék, akkor ez egy gátszakadást jelenthet. És ennek a kárvallottjai azok a cigány emberek, akik például dolgozni szeretnének, tanulni szeretnének, és éppen az erősödő előítélek miatt hátrányt szenvednek” – érvelt Schiffer András, az LMP társelnöke.

A Demokratikus Koalíció alelnöke nem maradt adós a válasszal. „Csak azt szeretném megkérdezni azoktól, akik ebben az ügyben ilyen finnyáskodóan nyilatkoznak: hol voltak, amikor én a Lendvay utcában álltam a színpadon, és Bayer Zsolt cigányozó mondatai ellen tiltakoztam. Hol voltak? Merthogy ott én nagyon sokukat nem láttam” – üzente Vadai Ágnes, a DK alelnöke.

Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes és a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai másfél éve „Én is cigány vagyok” felirattal a nyakukban tüntettek a Fidesz székháza előtt, amiért Bayer Zsolt, a párt alapító tagja állatnak minősítette azokat a cigányokat, akik 2012 szilveszterén – csak mert néhány percig várniuk kellett a WC-re – megkéseltek két vendéget. A DK-sok akkor nácinak neveztek mindenkit, aki az elkövető származására vonatkozó említést tett; ma már azokat nevezik finnyáskodónak, akik nem beszélnek romabűnözésről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!