2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Rogán: Május 5-én alakul meg a Fidesz-frakció

2014. április 23., szerda 14:04, frissítve: szerda 17:48

Csökken az állandó parlamenti bizottságok száma az új Országgyűlésben, de ugyanannyi jegyző és házelnök lesz, mint eddig. A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja május 5-én tartja alakuló ülését.

Május 5-én tartja alakuló ülését a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja – ezt Rogán Antal jelentette be az Országgyűlés alakuló ülésének előkészületeiről tartott első egyeztetés után. A fideszes politikus kiemelte, minden országgyűlési tisztségről akkor döntenek. Rogán Antal azt mondta: hogyha hivatalossá válik a Fidesz–KDNP 133 parlamenti mandátuma, akkor 117 tagú lesz a Fidesz, 16 pedig a KDNP-frakció. A politikus hozzátette, ahogy az előzőben, úgy az új parlamenti ciklusban is várhatóan öt alelnöke és tíz jegyzője lesz az Országgyűlésnek.

– Ma gyakorlatilag abban megállapodás született, hogy az Országgyűlés alelnökei ugyanúgy öten lesznek, mint az előző ciklusban, a jegyzők tízen, ezen belül megállapodtunk az arányokról, tehát az ellenzéki és a kormánypárti arányokról, illetve a frakción belüli megoszlásról – közölte Rogán Antal. – Tehát ugyanúgy, ahogy az előző ciklusban, az Országgyűlés öt elnökéből egyet az MSZP, egyet a Jobbik, egyet a KDNP, kettőt pedig a Fidesz jelöl, a jegyzőknél pedig három a Fidesz-frakció részéről kerül jelölésre, kettő a KDNP-től, és a másik öt pedig: kettő az MSZP-ből, kettő a Jobbiktól, egy pedig az LMP-től kerül jelölésre majd – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Az MSZP-nek nem tetszik

A Fidesz által javasolt 14 bizottságnál jóval több testületet alakítanának a szocialisták az új Országgyűlésben. Ezt Mesterházy Attila mondta sajtótájékoztatóján. Az MSZP elnöke kiemelte, nem értenek egyet a bizottsági struktúra kialakításával és azzal sem, hogy a testületek milyen szakpolitikai területekkel foglalkoznak majd. Mesterházy Attila hozzátette, a 14 bizottsági elnöki posztból ötöt kap meg az ellenzék. „Kettő olyan van, amelyet a törvény garantál, az a nemzetbiztonsági és a költségvetési bizottság. A másik három bizottságról meg kell majd állapodni” – tette hozzá.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!