2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Rétvári bízik a Kúria kedvező döntésében

,

2014. június 15., vasárnap 21:00, frissítve: hétfő 06:55

A Kúria hétfői, jogegységi határozatának ismeretében néhány hét alatt léphet a kormány a devizahitelesek ügyében – mondta az emberi erőforrások miniszterének helyettese. Rétvári Bence azt reméli, hogy a legfőbb bírói fórum döntése az adósoknak kedvez majd. A jogegységi tanács arról foglal állást, hogy milyen esetekben minősül tisztességtelennek a devizahitel. A jogegységi határozat kötelezi a devizahitelesek pereiben eljáró bírákat. Az egyik egyedi ügyben a Kúria a közelmúltban kimondta az árfolyamrés alkalmazásának tisztességtelenségét: a legfőbb bírói fórum szerint a törlesztőrészletet a bankoknak nem a devizaeladási árfolyamon, hanem a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamán kell kiszámítaniuk.

Éváék 2005-ben vettek fel 12 millió forint frankhitelt. A havi törlesztőrészlet azóta csaknem duplájára nőtt. „Tavaly december óta nem fizetjük, és azért nem, mert tisztességtelennek és uzsorának tartjuk a banki követelést” – mondta Pataki Éva.

Tavaly még mindig 190 ezer háztartásnak volt devizahitele. A törlesztés az adósok harmadának okoz gondot. Az egyik érdekvédő csoport szerint a bankok nem adtak átfogó tájékoztatást az árfolyamkockázatról az ügyfeleknek. „Négy pénzintézettől vannak meg devizatőke-nyilvántartásaink, amelynek a 2007 és 2008 között 15 és 20 százalékos tőkecsökkenések láthatók, amely befizetés nélkül történtek meg. Ezek a kockázat kezelésének a bizonyítékai” – mondta Grell Antal, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet Jogért és Igazságért elnökségi tagja.

A Kúria jogegységi tanácsa várhatóan arról is állást foglal, hogy tisztességtelen-e a hitelszerződés, ha az árfolyamváltozás kockázatát a bank elnagyolta. A jogegységi határozata kötelezi a devizahitel-szerződések ügyében eljáró bírákat.

Az emberi erőforrások miniszterének helyettese a Hír TV P8 című műsorunkban azt mondta: a legfőbb bírói fórum döntésének ismeretében a kormány néhány hét alatt léphet. „Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyeztetett több kérdésről a bankok képviselőivel a Bankszövetségen belül, a kormányzat már korábban is többféle javaslatot dolgozott ki, hogy különböző kúriai döntésekre hogyan lehet majd törvénymódosítással a parlament elé menni, és segíteni a devizahiteleseknek” – mondta Rétvári Bence.

Tekintse meg a P8 teljes adását:

A Bajnai-szövetség nem elemzi a Kúria döntését. Az ellenzéki párt törvényben írná elő a bankoknak, hogy a hitelösszeget, a törlesztőrészletet és a különböző költségeket a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamán kell kiszámolniuk. „Nem tudnak várni ezek a családok, kétszázezer ember nem tud arra várni, hogy az utcára teszik a következő egy vagy két évben” – mondta Szabó Tímea, az Együtt–PM Szövetség társelnöke.

Az LMP megvárja a Kúria döntését. „Meg kell várni a jogegységi határozatot, hiszen a jog kiszámíthatósága feltétele egy jól működő gazdaságnak, és az LMP-nek készen van az a javaslata, amennyiben megjelenik a Kúria határozata, rendezi ezt a kérdést” – mondta Csárdi Antal, a párt szóvivője.

Az LMP pártalapítványának kuratóriumi társelnöke, Róna Péter szerint a legfőbb bírói fórum állásfoglalása nem hoz majd fordulatot a devizahitelezésben. A közgazdász a napokban megismételte egy rendezvényen, hogy szerinte a devizaalapú hitel valójában forinthitel, mert a kölcsönt forintban folyósították a bankok, az adósok pedig forintban törlesztenek. „Az adós tartozik az eredetileg felvett forinthitellel, plusz a nemzeti bank mindenkor alapkamatával, plusz egy marzzsal, mínusz mindaz, amit idáig fizetett, mindenféle költség meg árfolyam-átszámítás, s a többi néven” – mondta Róna Péter.

A Portfolio.hu gazdasági portál által megkérdezett szakemberek úgy becsülik: a bankszektornak 150 és 400 milliárd forint közötti összeget kell majd visszatérítenie az ügyfeleknek a Kúria döntése után.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!