2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Rettegnek az ebola miatt

2014. július 29., kedd 12:25, frissítve: szerda 15:08

Nem utaznak a légitársaságok Libériába az ebolajárvány miatt. A nyugat-afrikai ország határátkelőinek többségét is lezárták, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Az ebola a szomszédos Sierra Leonéban és Guineában is megjelent, február óta 660 áldozata volt. Ez a legnagyobb járvány a 70-es évek óta.

Az ebola miatt rettegnek Nyugat-Afrika legzsúfoltabb városában. A nigériai fővárosban a kormány becslése szerint harmincezer ember kerülhetett kapcsolatba a halálos vírussal, amit valószínűleg egy libériai állampolgár vitt az országba, aki azóta meghalt. „Megpróbálunk mindenkivel kapcsolatba lépni, először is azokkal, akik közvetlenül érintkeztek a fertőzöttekkel. Tudom, hogy elképzelhetetlen harmincezer emberrel kapcsolatba lépni, de mi most mégis ezt próbáljuk” – mondta egy nigériai orvos.

A szomszédos Libériában már több száz áldozat van. Ennek az országnak szinte minden határátkelőjét lezárták, és a légi közlekedés is szünetel, hogy a vírus ne tudjon terjedni. Libériában az ország egyik vezető orvosa meghalt, és megbetegedett két amerikai orvos is, akik önkéntesként dolgoztak az országban. „Az Egészségügyi Világszervezet két csapatot küldött a helyszínre, Nigériába és Togóba is. Nekik az a feladatuk, hogy a vírus terjedésének az útját megállapítsák, és meg lehessen állítani a gyilkos vírust” – mondta az ENSZ szóvivője.


Az ebola könnyen, a levegőben terjed, akár állatról emberre is. Gyógyíthatatlan és 90 százalékban halálos. A mostani járványnak már több halottja volt, mint a legutóbbi, 1972-es járványnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!