2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Rendőrőrsön kötöttek ki a zászlótolvajló aktivisták

2014. február 9., vasárnap 17:30, frissítve: hétfő 08:11

Rendőrőrsön végződött az Együtt–PM-esek zászlótolvajlása. Az aktivisták a Köztársasági Elnöki Hivatalról szedték le a nemzeti és az uniós lobogót, majd azt kiabálták, hogy csak akkor adják vissza, ha Áder János visszavonja a parlamentnek a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló jogszabályt. A rendőrök közülük négyet előállítottak, ellenük nemzeti jelkép megsértése és garázdaság miatt indult eljárás. A Fidesz komolytalannak tartja az akciót.

„Mi azt gondoljuk, hogy a paksi meglévő blokkok élettartamának meghosszabbítása – ugyanúgy, ahogy 2009-ben, 2010-ben is mondtuk – fontos és szükséges. Ez benne van a programunkban is. A paksi bővítésről pedig egy széles körű szakmai-, azt követően egy széleskörű társadalmi egyeztetés, majd népszavazás szükséges” – fogalmazott az Együtt-PM Szövetség elnöke. Bajnai Gordon pénteki nyilatkozata után az általa vezetett Együtt–PM aktivistái a Sándor-palotánál kezdték meg a széles körű társadalmi egyeztetést a paksi bővítésről. A tiltakozók csoportjából hárman jutottak fel a Köztársasági Elnöki Hivatal erkélyére, ahol népszavazást követelő molinókat feszítettek ki, majd leszedték a nemzeti és az uniós zászlót, a jelképekkel pedig zsarolni próbálták az államfőt. Azt mondták, csak akkor adják vissza, ha Áder János visszaküldi a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt a parlamentnek, vagy kiírja a népszavazást az ügyben.

A demonstrációnak a rendőrök vetettek véget. „Természetesen minden következményt vállalunk. Az épületben semmiféle kárt nem tettünk – mondta a Hír TV-nek Szabó Rebeka. – Ez nagyon fontos figyelemfelhívó akció volt, ugyanakkor szeretném jelezni, hogy ennek az Orbán–Putyin-paktumnak sokkal nagyobb a kockázata, és sokkal nagyobb súlya van, semhogy ne vállalnánk mindenféle békés tiltakozási formát; annak érdekében, hogy valamilyen módon megakadályozzuk, illetve hogy végre a magyar emberek dönthessenek ilyen horderejű beruházásról” – közölte a független országgyűlési képviselő.

Négy aktivistát állítottak elő

A rendőrök négy aktivistát állítottak elő, ellenük nemzeti jelkép megsértése és garázdaság miatt indul eljárás. A zászlókat pedig visszahelyezték az épületre. „Mindig felmerül a kérdés, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága meddig húzódik, és hol kezdődik esetleg – ebben az esetben – a nemzeti jelkép megsértése vagy a garázdaság. Én nem számítok súlyos bűncselekményre. Sokkal fontosabbnak tartom azt a kérdést, hogy egy országgyűlési, parlamenti képviselettel rendelkező pártnak a tagjai ne lehessenek jelen ilyen jogsértésekkor, ne tarthassanak fenn jogsértésekre szakosodott galerit, és hogyha ilyen bűncselekmények valósulnak meg, akkor határolódjanak el időben a cselekménytől” – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

„Komolytalan, ízléstelen akció”

A kormánypártok komolytalan, ízléstelen és agresszív akciónak minősítették a történteket. „Komolytalan, hiszen kiderült, hogy korábban az Együtt–PM politikusai nem csak hogy támogatták a paksi beruházást, de sok baloldali, MSZP-s összefogásban most részt vevő politikus számára ez egyfajta pénzügyi kifizetőhely is volt, hiszen – akár saját tulajdonukban levő vállalkozások – milliárdos nagyságrendben kaptak összegeket” – mondta a KDNP alelnöke. Rétvári Bence szerint a választási kampány miatt támadja a baloldal a paksi atomerőmű bővítését, viszont április 7-e után újból támogatják majd a beruházást.

Ízléstelennek nevezte az Együtt–PM demonstrációját a Jobbik. A radikális párt szóvivője azt mondta, pártjuk álláspontja Paks esetében is egyértelmű és következetes, kiállnak az atomerőmű további üzemeltetése és fejlesztése mellett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!