2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Rendkívüli választások a háború sújtotta Ukrajnában

2014. október 26., vasárnap 12:00, frissítve: vasárnap 17:27

Polgárháborús helyzetben kezdődtek meg az előre hozott parlamenti választások Ukrajnában. A BBC szerint legalább hárommillió ember nem tud majd élni szavazati jogával az ország keleti felében, ahol az oroszbarát szakadárok nagy területeket tartanak fennhatóságuk alatt. A szavazók akadályoztatása miatt a 2012-es választás győztese, az oroszbarát Régiók Pártja, bojkottálja a választást. A referendum várhatóan a Nyugat-barát, valamint a nacionalista erők sikerét hozza, és hozzájárul a jelenlegi elnök, Petro Porosenko hatalmának megszilárdításához.

Az ukránok tavasszal előre hozott szavazáson választottak maguknak elnököt, most pedig szintén idő előtt döntenek arról, ki képviselje őket a parlamentben. Az borítékolható, hogy a referendumon bebiztosítják tavasszal megszerzett hatalmukat a részben Nyugat-barát, részben nacionalista erők. A legtöbb szavazatra a jelenlegi elnök, a választást kiíró Petro Porosenko blokkja számíthat, a második helyen pedig a nacionalista Radikális Párt végezhet. „Ez a választás nagyon fontos. Egyedülálló lehetőségünk van arra, hogy most először olyan ukrán parlament jöjjön létre, amely az EU és a NATO irányába vezeti az országot” – mondta a Radikális Párt vezetője.

Az is biztos, hogy az oroszbarát erők teljesen kiszorulnak a hatalomból. A Moszkvával szimpatizáló Viktor Janukovics 2010-ben, a mögötte álló politikai erő, a Régiók Pártja pedig 2012-ben megnyerte a parlamenti választásokat. Janukovicsot azonban idén februárban megbuktatták a Nyugat-barát erők, szerinte törvénytelenül. A Régiók Pártja a mostani választást bojkottálja, utódpártjaiknak pedig alig van esélyük a parlamentbe kerülésre.

A bojkott oka, hogy a BBC szerint legalább hárommillió ember nem tud szavazni az ország keleti felében, ahol jelentős számú orosz kisebbség él. A régió egy része ugyanis az oroszbarát szeparatisták kezén van, ők pedig nem tartják törvényesnek a választást. A Moszkva által támogatott szakadárok egy hét múlva saját választást tartanak majd. „A donecki népköztársaság területén biztosan nem fogják megtartani az ukrán parlamenti választásokat. Ukrajna és Doneck ugyanis két külön ország lett” – mondta a donecki szakadárok képviselője.


Gazdaságilag fontos kérdés, mi lesz a Donyec-medencében kitermelt szénnel. A termelés a harcok miatt akadozik, ami veszélyezteti az ország energiarendszerét.

Ukrajna új kormányáról tehát nagyrészt a Nyugathoz húzó középső és nyugati országrészek lakói döntenek majd. A szavazóhelyiségek este nyolc óráig tartanak nyitva, az exit pollok eredményét pedig rögtön urnazárás után nyilvánosságra hozzák.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!