2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Rendkívüli ülés a pedagógusbér-emelésről

2013. augusztus 26., hétfő 14:10, frissítve: hétfő 17:08

Kétnapos rendkívüli ülést tart a héten az Országgyűlés a pedagógusbér-emelés kiterjesztésének elfogadásáról. A parlament ma vitatja meg a köznevelési törvény módosítását, amelyről holnap már szavazhatnak is a képviselők.

A törvénymódosításra azért van szükség, mert a korábban elfogadott jogszabály szerint csak az iskolákban, óvodákban és kollégiumokban, pedagógus munkakörben dolgozók keresete emelkedett volna szeptembertől. Az emberi erőforrások miniszterének előterjesztése a pedagógiai szakmai szolgáltatást nyújtó intézményben foglalkoztatottakra is kiterjeszti a béremelést.

Dönt a parlament a házelnök javaslatáról is: Kövér László 50 ezer forintot vonna le a Párbeszéd Magyarországért két politikusának, Jávor Benedeknek és Szabó Tímeának a tiszteletdíjából, amiért egy molinót tartottak fel az ülésteremben a miniszterelnök Tavares-jelentéssel foglalkozó beszéde elején.

Feszültség a pedagógusok között?

Feszültséget okozhat a pedagógusok között a szeptember 1-jén életbe lépő új bérrendszer – a Pedagógusok Szakszervezetének országos vezetősége szerint. Közleményükben hozzáteszik: a pedagógusok új munkaszervezési formája pedig az egyértelmű szabályozás hiánya miatt előrevetíti a köznevelés rendszerének működésképtelenségét. Véleményük szerint a zavartalan tanévkezdés nem a kormánynak, hanem a pedagógusok áldozatvállalásának és munkájának lesz köszönhető.

A bizottság támogatta

Támogatta az oktatási bizottság a kormány a köznevelési törvényhez benyújtott módosítását. Ezt a közoktatási helyettes államtitkár mondta az ülés után.

„Kedvező változás, hogy más foglalkoztatottakra is már most, tehát 2013 szeptember elsejétől történő kiterjesztéssel lehet bevezetni az előmeneteli rendszert,így az anyag tartalmazza azt, hogy a pedagógiai szakszolgálati intézményekben, a szakmai szolgáltató intézményekben, pedagógus, illetve pedagógus szakértő, pedagógiai előadó munkakörben foglalkoztatottakra, valamint a gyermekvédelmi intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatottakra is kiterjedjen szeptember elsejétől az előmeneteli rendszer” – mondta Sipos Imre.

Sipos Imre megismételte, hogy az ígért bérfejlesztés 60 százaléka valósul csak meg, ami a jelenlegi bérekhez viszonyítva átlagosan 34 százalékos pedagógus-béremelést jelent majd. Az eredetileg megígért bértábla csak 2017. szeptember 1-től lesz hatályos.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!