2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Rendkívüli ülés a kémügy miatt

,

2013. július 11., csütörtök 11:21, frissítve: csütörtök 12:52

Rendkívüli ülésen ismerhetik meg a nemzetbiztonsági bizottság tagjai a kémügy évtizedekre titkosított iratait jövő hétfőn. A baloldal már a múlt heti ítélethirdetés után a büntetőeljárás iratainak nyilvánosságra hozatalát követelte. A Fidesz szerint viszont csak a részletek ismeretében dönthető el felelősséggel, hogy a titkosítás feloldása nemzetbiztonsági érdeket sértene-e vagy sem.

Példátlannak tartja a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök megfenyegette azt a bírót, aki első fokon letöltendő börtönre ítélte a kémkedéssel megvádolt Szilvásy György volt titokminisztert. A büntetőügy 2040-ig titkosított iratait a nagyobbik kormánypárt a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén ismerné meg jövő hétfőn. A Fidesz azt kéri az Alkotmányvédelmi Hivataltól, hogy oldja fel a dokumentumok minősítését, ha az nem sért nemzetbiztonsági érdekeket. Kocsis Máté arra számít, hogy a titkosítás megszüntetése esetén a baloldal ugyanúgy megkérdőjelezi majd az iratok hitelességét, ahogy tette azt a Portik–Laborc-találkozók jegyzőkönyveinél is.

„A jövő hét az anyagok hitelességének megkérdőjelezéséről fog szólni, követelni fogják a nyilvánosságra hozatalt. A saját szemüknek még mindig nem fognak hinni. Amennyiben a nyilvánosságra hozatal is megtörténik, akkor hanganyagokat fognak követelni, ha esetleg azt is kapnak, akkor pedig el fogják mondani, hogy mindez hamis és manipulált” – közölte Kocsis Máté.

Beég vagy nem ég be

A bizottság szocialista elnöke összehívja a testület rendkívüli ülését, de azt nem tudta megígérni, hogy addigra minden anyagot megkapnak az illetékes szervektől. Molnár Zsolt azt mondta, az MSZP a Portik–Laborc-találkozók jegyzőkönyveinek nyilvánosságra hozatalakor sem nézett pártszempontokat, és most sem fog.

„A szocialista párt nem aszerint hoz ilyen döntéseket, hogy beég vagy nem ég, egyébként hangsúlyoznám, nem égett be, hiszen kiderült az, hogy súlyos szakmai hiba következett be a Portik–Laborc-ügyben a volt főigazgató részéről. Ezt a párt elnöke meg magam is elmondtam, hogy nem volt helyes, amit a korábbi főigazgató tett. De ez nem egy beégése a kérdésnek, nem eszerint hozzuk meg a döntéseket, hanem az objektív nyilvánosság tájékoztatása a fő szempont” – fogalmazott Molnár Zsolt MSZP-s bizottsági elnök.

 

„Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt soha nem született ilyen szemét döntés, és éppen ezért arra, hogy ezt részben korrigálhassák, egyetlen lehetőségük van, nyilvánosságra hozni ezeket az adatokat” – mondta Varjú László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója.

A titkosítás feloldásával a Jobbik is egyetért. „Én élek a gyanúperrel, hogy ebben a kérdésben nem biztos, hogy csak Szilvásy György érintett, hanem szerintem akár más magas rangú politikusok is, azaz az akkori kormány teljes egészének is felmerül a felelőssége” – közölte Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagja.

A Bajnai-szövetség is a nyilvánosságra hozatal pártján áll. Az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért azt kéri, hogy a titkosszolgálatok vezetői tájékoztassák a parlamenti pártok frakcióvezetőit és a függetlenek képviselőit is. A Bajnai-szövetségnek a nemzetbiztonsági bizottságban nincs képviselője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!