2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Rendkívüli helyzet külföldön is az árvíz miatt

2013. június 4., kedd 21:05, frissítve: szerda 12:16

A Morva és a Duna ugyanis órákon belül elvágja a külvilágtól Pozsony nyugati városrészét, Dévényt. Pozsonyban mától harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Duna egész szlovákiai szakaszán hajózási tilalmat rendeltek el. Csehországban több ezer embert kellett kimenekíteni otthonából. Prágában délelőtt tetőzött a Moldva. Az áradás miatt lezártak több metróállomást, és az egyik legnépszerűbb turistahelyet, a Károly-hídat is. Az elmúlt napok esőzései és az azt követő áradások miatt hatan haltak meg Csehországban, Ausztriában pedig ketten.

Zálezlicében a 2002-es árvíz idején több mint száz ház omlott össze. A víz ismét teljesen elöntötte a Prágától északra lévő települést, miután éjjel átszakadt a gát. Több ezer embert kellett kimenekíteni otthonából. „Lehetetlen a mostani és a 11 évvel ezelőtti árvizet összehasonlítani. Most a víz lassan érkezett, de 2002-ben óriási hullámmal, amely ledöntötte a házakat” – mondta egy helyi lakos.

A cseh kormány szükségállapotot rendelt el. Észak-Csehországban több ezer háztartásban nincs áram, mert az energiahivatal a súlyosbodó árvízhelyzet miatt több tucat áramelosztó kikapcsolására kényszerült. Kritikus a helyzet a Moldva és az Elba találkozásánál fekvő Melníkben. „A legrosszabb helyzet a Labe folyó mentén, Melnik városától lévő szakaszon van, ahol jelenleg kritikus a helyzet. A következő órákban, napokban még vízszintemelkedésre számítunk” – közölte a cseh kormányfő.


Ústí nad Labemben lezárták a folyón átvezető két közúti hidat, egész településeket vágott el a víz, amely csak szerda délelőtt tetőzik. Több gyárban pedig nem kezdték meg a termelést. A fővárosban délelőtt tetőzött a Moldva. Az áradás miatt lezártak több metróállomást, és az egyik legnépszerűbb turistahelyet, a Károly-hidat is. Számos vonalon nem járnak a villamosok sem. Az iskolákban nincs tanítás. Csehországban áradásokban hatan haltak meg.

Ausztriában településeket fenyeget az ár

Alsó- és Felső-Ausztriában még az árhullám tetőzésére várnak, az osztrák fővárostól nyugatra még tartják a Duna vizét a mobil gátak. Továbbra is településeket fenyeget az ár, amely elmarad, de megközelíti a 2002-es, évszázad árvizeként emlegetett vízszintet.

10 méter fölött tetőzhet a Duna Szlovákiában

Szlovákiában is építik a mobil gátakat, a part menti területeket már most elöntötte a Duna, amely Pozsonynál várhatóan csütörtökön akár 10 méter fölött tetőzhet. A kormány rendkívüli helyzetet hirdetett, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Duna egész szlovákiai szakaszán hajózási tilalmat rendeltek el.

Németországban 10 ezer embert kellett kitelepíteni

A Szász-Anhalt tartományi Bitterfeldet a város mellett fekvő tavak veszélyeztetik, mert egy gátszakadás miatt folyamatosan ömlik beléjük a Mulde folyó vize. A tartományban a Bundeswehr háromezer katonája segíti az árvízi védekezésben dolgozó több ezer ember munkáját. Magdeburgnál 7 méter fölött tetőzhet az Elba, amelynek vízállása június elején általában 2 méter körül mozog. Az áradás hamarosan eléri Drezdát is. Angela Merkel német kancellár 100 millió euró gyorssegélyt tett elérhetővé az árvízkárosultaknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!