2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Rejtélyes, be nem vallott százmilliók a vezető MSZP-s számláján

2014. február 4., kedd 12:17, frissítve: kedd 15:08

A szocialista Simon Gábor tart ismeretlen eredetű, be nem vallott vagyont egy külföldi bankban – a Magyar Nemzet szerint. A lap azt írja: az MSZP elnökhelyettesének tavaly októberben több mint 240 millió forint értékű devizája volt egy osztrák számlán.

Az MSZP elnökhelyettese és országgyűlési képviselője az a vezető szocialista politikus, aki ismeretlen eredetű, be nem vallott vagyont tart egy külföldi bankban – írja a Magyar Nemzet. Simon Gábor a lap szerint 2008 januárjában nyitott számlákat Ausztriában, amelyeken több százezer eurót, illetve dollárt helyezett el. Tavaly októberben – mostani árfolyamon számolva – több mint 240 millió forintot mutatott az egyenlege. Az osztrák banknak azt mondta, hogy a pénz – egyebek mellett – egy cég és egy budapesti ingatlan eladásából származik. A lap összeállítása szerint azonban a kérdéses időszakban nem volt a tulajdonában olyan értékű ingatlan vagy gazdasági társaság, amely magyarázatot adna a mesés összeg eredetére. A külföldi betétszámlán elhelyezett pénz nem szerepel Simon Gábor vagyonnyilatkozataiban. Az összeget jövedelemként sem vallotta be, így adót sem fizetett utána.

Okirat-hamisítás miatt Simon Gábor ellen március óta már folyik egy nyomozás. Az ügyészség szerint államtitkársága idején egy csalásban segített. A politikus az előző kormányzati ciklusban munkaügyi államtitkárként megbízási szerződéseket kötött egy pszichológussal vezetői készségek fejlesztésére és tanácsadásra. A díjazás 2008-ban és 2009-ben napi ötvenezer, 2010-ben hatvanezer forint volt áfa nélkül. Az ügyészség szerint a teljesítésigazolásokban azonban öt olyan napot is feltüntettek, amikor Simon Gábor nem tartózkodott Magyarországon, ezzel pedig 300 ezer forint kárt okozott a volt államtitkár. Tavaly a politikus azzal védekezett, hogy a pszichológus nemcsak őt, hanem az általa irányított szervezet dolgozóit is segítette tanácsaival. Simon Gábor mentelmi jogát az Országgyűlés tavaly márciusban függesztette fel.

Simon távozik a közéletből?

Simon Gábort eddig nem sikerült elérni, a reggelre meghirdetett fogyasztóvédelmi bizottság ülése is elmaradt, amelynek a szocialista politikus az elnöke. Az Index úgy tudja, az MSZP Jókai utcai székházában válságstáb vizsgálja Simon ügyét és a politikust is meghallgatják. Az ATV arról írt, hogy Simon Gábort levehetik az országos listáról, a hvg.hu szerint pedig a közéletből is távoznia kell majd a szocialista politikusnak. A portál azt is hozzáteszi, hogy feltehetően a Simon Gábor volt felesége sziszivárogtathatta ki a megtakarítások adatait.

Az ügy tisztázását várja Rubovszky

A mentelmi bizottság elnöke az ügy tisztázását várja Simon Gábortól. Rubovszky György a Hír Televíziónak azt mondta: az országgyűlési képviselőnek öt napja van, hogy magyarázatot adjon arra, miért nem szerepeltette a milliókat vagyonnyilatkozatában. A testület ezután dönt majd a politikus sorsáról.

Lemondásra szólított fel a Jobbik

A Jobbik lemondásra szólította fel Simon Gábort. A radikális párt képviselője, Sneider Tamás azt mondta: Romániában miniszter mondott le hasonló eset gyanúja miatt, ezért jó lenne, ha Magyarország is elérné a román demokrácia szintjét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!