2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Reformokat tervez az új miniszterelnök

2014. február 17., hétfő 13:15, frissítve: hétfő 21:30

Matteo Renzit, az olasz Demokrata Párt főtitkárát bízta meg kormányalakítással az olasz köztársasági elnök. A kijelölt miniszterelnök az államfővel folytatott megbeszélés után ismertette tervezett programját. Eszerint februárban nekikezd a választási reformnak, márciusban a munkanélküliség ellen dolgoz ki intézkedéseket, áprilisban megreformálja a közigazgatást, májusban pedig az adórendszert.

A több mint egyórás megbeszélés után a köztársasági elnök hivatala bejelentette: a Demokrata Párt főtitkára, Firenze eddigi polgármestere próbálkozhat meg a kormányalakítással. „Giorgio Napolitano, a köztársaság elnöke fogadta Matteo Renzit, a Demokrata Párt főtitkárát, és megbízta az új kormány megalakításával” – jelentette be Donato Marra, az elnöki hivatal főtitkára.

A kormányfőjelölt már csütörtökön leteheti az esküt, és az eddigi koalíciót, a baloldali Demokrata Párt és a jobboldali Új Jobbközép szövetségét vezetheti tovább – ha sikerre vezetnek a tárgyalások. „Nem könnyen fogadtam el ezt a felelősséget, mivel tudatában vagyok a kihívás súlyának. Miután megköszöntem a felkérést az elnöknek, arról biztosítottam, hogy minden energiámat és elkötelezettségemet mozgósítani fogom” – fogalmazott a politikus.

Renzi máris ismertette programját: februárban nekikezd a választási reformnak, márciusban a munkanélküliség ellen dolgoz ki intézkedéseket, áprilisban megreformálja a közigazgatást, májusban pedig az adórendszert.

Különösen fontos feladatnak tekinti a foglalkoztatás növelését: Olaszországban a munkanélküliség csaknem 13 százalék, a fiatalok közül pedig 41 százalék az állástalanok aránya. „Nagyon sokat várunk tőle, és a legjobbakat reméljük. Megértjük, hogy szükség volt a cserére, és reménykedünk, hogy mindenki számára jobb lesz a vezetésével” – mondta egy római lakos.



Renzi azután kerülhet a kormányfői székbe, hogy Enrico Letta múlt héten benyújtotta a lemondását. Lettától saját pártja vonta meg a bizalmat, mivel szerintük lassan haladt az ígért reformokkal, és népszerűsége is csökkent.

Az üstökösként feltörő, karrierpolitikus Renzitől éppen azt várja a közvélemény, hogy hatékonyan kezeli a gazdasági-társadalmi nehézségeket, és késlekedés nélkül megteszi a szükséges átalakításokat. Ha sikerre vezetnek a koalíciós tárgyalások, akkor ő lehet Olaszország történetének legfiatalabb kormányfője – két hónappal megelőzve az eddigi rekordert, Benito Mussolinit.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!