2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Putyin a népszavazás elhalasztását kéri

2014. május 8., csütörtök 07:08, frissítve: csütörtök 15:57

Ma dönthetnek a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok, hogy elhalasztják-e a népszavazást a régió függetlenedéséről – ezt Vlagyimir Putyin kérte tőlük szerdán. Az ukrán elnök üres fecsegésnek nevezte Putyin javaslatát. Eközben több amerikai hírportál is cáfolta azt a korábbi értesülést, miszerint egy véletlenül nyilvánosságra hozott dokumentum bizonyítja, hogy elcsalták a krími népszavazást.

Egy orosz zászló lóg ki a luhanszki városháza ablakából Kelet-Ukrajnában. Az épületet oroszbarát szakadárok tartják megszállva, akik egyelőre nem döntöttek az orosz elnök javaslatáról. Vlagyimir Putyin azt kérte tőlük, hogy halasszák el a vasárnapra kitűzött referendumot a régió függetlenedéséről. „A luhanszki régióban élő emberek akarják a népszavazást, ezért nekik kell eldönteniük, hogy a tervek szerint megtartják-e azt, vagy elhalasztják. Erről csütörtökön dönt majd a luhanszki régió összes képviselője” – közölte a luhanszki szakadárok szóvivője. Hozzátette: egyelőre folytatják az előkészületeket a népszavazásra.

Szintén csütörtökön vitatják meg Putyin javaslatát a nemrég kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság vezetői. Az itteni szakadárok egyben feltételekhez kötik a halasztást. „Az ukrán csapatoknak vissza kell térniük a bázisaikra, és minden illegális, február 22-e után létrehozott egységet fel kell oszlatni, beleértve az ukrán Nemzeti Gárda speciális egységeit is. Csak ezután beszélhetünk a referendum elhalasztásáról. Kijevnek két napja van követeléseink teljesítésére” – mondta egy szakadár.

A szlovjanszki oroszbarát aktivisták pedig attól félnek, hogy halasztás esetén letartóztatják és bebörtönözhetik őket az ukrán hatóságok.

Vlagyimir Putyin azért kérte a szakadároktól a referendumok elhalasztását, hogy nyugodtabb körülmények között tárgyalhassanak a konfliktus megoldásáról. Az ukrán kormánytól pedig azt követelte, hogy szüntesse be a hadsereg kelet-ukrajnai hadműveletét.

Az ukrán kormányfő elutasította Putyin javaslatát. „Vlagyimir Vlagyimirovics, ez az üres fecsegés valahogy nem méltó Önhöz, egy nagy ország elnökéhez. Oroszország azt kéri, hogy halasszanak el valamilyen referendumokat május 11-én. Azt hiszem, tájékoztatni kellene az orosz elnököt, hogy nem terveztünk erre a napra egyetlen népszavazást sem. Ha pedig az Oroszországtól az általa támogatott terroristák és szeparatisták parancsot kaptak az elhalasztására annak, ami nincs is tervbe véve, akkor azt majd egymás között elintézik” – mondta Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

Eközben több amerikai hírportál is cáfolta a Forbes korábbi értesülését, amely szerint elcsalták a krími népszavazást. A The Washington Post szerint a Forbes által idézett dokumentum nem a népszavazás végeredményét, hanem egy előzetes közvélemény-kutatás eredményét tartalmazza.

 

Újabb szankciók

 

Kereskedelmi kedvezményeket vonhat meg Oroszországtól az Egyesült Államok. Ennek részeként megszüntetnék az egyes orosz cikkek behozatalára vonatkozó vámmentességet. Az amerikai elnök már értesítette a kongresszust a szándékáról. Washington szerint Oroszország Ukrajnával kapcsolatos lépései és Obama döntése között ugyan nincs közvetlen összefüggés, de előbbiek különösen időszerűvé teszik utóbbit. A vámmentesség eltörlése orosz acélipari termékeket, autógumikat, kerámiákat érinthet. Ezekre a jövőben 3 százalékos illetéket vethetnek ki. A vámmentességi program keretében az Egyesült Államok 2012-ben 544 millió dollár értékben importált Oroszországból.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!