2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Presztízskérdés Phenjannak az atomfegyver

2012. december 13., csütörtök 13:59, frissítve: szombat 09:20

Az ENSZ BT rendkívüli ülésen ítélte el az észak-koreai műhold felbocsátását. A testület szerint a hordozórakéta indításával a kommunista ország egyértelműen megsértett 2 korábbi ENSZ-határozatot. Még a szövetséges Kínát is aggasztja a sikeres észak-koreai rakétakísérlet. A szerkezet atomtöltet szállítására is alkalmas.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a szervezet dél-koreai főtitkára is elítélte, hogy szerdán a sztálinista állam egy műholdat szállító rakétát lőtt ki a világűrbe. Közben az ENSZ észak-koreai hivatalába ismeretlenek hatalmas bokrétákat küldtek. Szin Szon-Ho nagykövet szerint vidám és büszke nap volt ez a koreai nép számára.

 

A nagy hatótávolságú rakéta némi átalakítással akár atombombát is szállíthat. Az észak-koreai vezetésnek a mostani kilövéssel elsősorban stratégiai céljai lehettek.

– Számára az eddigi történelem, különös tekintettel az általuk állandóan elemzett kubai válság azt mutatja, hogy ha Kubának lett volna atomfegyvere, nem lenne kiszolgáltatva az Egyesült Államoknak, korábban az amerikai-szovjet párbeszédnek – mondta Nógrádi György a Hír TV-ben, hozzátéve: tehát Észak-Koreának kell atomfegyver, mert védi, mert pénzügyi bevétel, mert exportlehetőség, és mert számára presztízs. Ezt szolgálta a mostani kísérlet is – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Ugyanennek a rakétának az elődei 2006-ban, 2009-ben és idén áprilisban irányíthatatlanul csapódtak a tengerbe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!