2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Orbán a Portik–Laborc-ügyről: Bűnözőkkel nem ülünk le egy asztalhoz

,

2013. április 25., csütörtök 15:01, frissítve: csütörtök 19:44

Orbán Viktor megengedhetetlennek tartja, hogy egy titkosszolgálati vezető ismert bűnözőkkel egyeztessen. A miniszterelnök szerint a Portik–Laborc-ügy az egész ország erkölcsi kérdésévé vált.

A miniszterelnök szerint az egész ország erkölcsi kérdésévé vált a Portik–Laborc-ügy, és ha az Európai Unió valamit vizsgálni szeretne, jobb lenne, ha inkább ezzel az üggyel foglalkozna. Ezt Kémesen, a kihelyezett kormányülés után mondta Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: nem lepődött meg a szocialisták módszerein, de megengedhetetlennek tartja, hogy egy titkosszolgálati vezető ismert bűnözőkkel egyeztessen.

„El kellene jutni 20 évvel a rendszerváltás után oda Magyarországnak, hogy bűnözőkkel nem ülünk le egy asztalhoz, bűnözőkkel nem egyeztetünk – fogalmazott Orbán Viktor. – Az ellenfeleinkkel szemben bűnözőkkel nem fogunk össze. Egyáltalán, ilyen dolgokat nem azért nem csinálunk, mert MSZP-sek vagyunk, fideszesek, hanem azért nem csinálunk, mert rendes emberek vagyunk, és rendes ember ilyet nem csinál” – tette hozzá a miniszterelnök.

Portiknak köze lehetett a Kósa elleni lejárató akcióhoz

Portik Tamásnak is köze lehetett a Kósa Lajos elleni 2010-es lejárató akcióhoz – írja a Magyar Nemzet. Debrecen fideszes polgármesteréről a választási kampány finisében jelent meg egy videó, amelyben azt állították, hogy Kósa Lajos több tíz millió forintot kapott nagy értékű ingatlanok átminősítéséért. A felvétel szereplője, Rónai Attila később feljelentést tett és azt állította: megzsarolták, ezért hazudott a politikusról. Az olajbotrányban érintett férfit Portik Tamás kereste meg azzal, hogy egy NBH-s tiszt beszélni szeretne vele. A találkozón aztán Rónait arra kényszerítették, hogy egy előre megírt szöveget olvasson fel Kósa Lajosról. Azt mondták neki, ha nem teszi, börtönbe juttatják a korábbi ügyei miatt.

Kocsis továbbra is feloldatná

Feloldatná a Laborc Sándor meghallgatásáról készült jegyzőkönyv titkosságát a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja. Kocsis Máté szerint ezzel válna teljessé a Portik–Laborc-találkozók ügye. A politikus azt mondta, jelenleg jogászok vizsgálják azt, hogy milyen bűncselekmények valósulhattak meg a találkozókon.

– Én már két héttel ezelőtt kezdeményeztem a nemzetbiztonsági bizottság elnökénél, hogy az ügy akkor lenne teljes és érthető, hogyha a tavaly őszi bizottsági ülések jegyzőkönyveit is nyilvánosságra hoznánk. Különös tekintettel arra, hogy köztudomású, hogy Laborc Sándor volt az egyik meghallgatott ezen az ülésen. Azt, hogy ott mit mondott, nyilvánvalóan még nem említhetem, de annyit mondhatok, hogy nagyon zavaros volt az a bizottsági ülés, nagyon – jelentette ki Kocsis Máté.

Szilvásy katasztrofálisnak tartja

Katasztrofálisnak tartja Szilvásy György, hogy egy hírszerző tiszt és egy informátor közötti beszélgetés nyilvánosságra került. Ezt a Lánchíd Rádiónak mondta az egykori titokminiszter a Laborc–Portik-találkozókról. A volt tárcavezető azt mondta: biztos abban, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt vezetője a törvényi kötelességének megfelelően járt el és nem használta fel jogtalanul az információkat Laborc. Véleménye szerint az ügyet csak szakmai szempontból szabadna értékelni, de ehelyett csak vádaskodás folyik.

– Itt az a kérdés, hogy információkat tudott-e gyűjteni a Nemzetbiztonsági Hivatal és ezeknek a begyűjtése hogyan történt, hogyan hasznosította azokat. Ezek szakmai kérdések és természetesen az nagyon fontos, hogy mindez törvényes körülmények között folyjon. Azt gondolom, hogy a hangfelvételek valamiféle leirata – amit most látunk – azt támasztja alá, hogy információgyűjtés folyt, és semmiféle jel arra nem utal, hogy ennek során bárki bármiféle törvénytelenséget elkövetett volna – nyilatkozta a Lánchíd Rádiónak Szilvásy György.

A Laborc–Portik-üggyel foglalkozik este a Hír TV Rájátszás című műsora is, melynek vendége Szilvásy György egykori titokminiszter lesz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!