2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Portik-ügy: három embert vettek őrizetbe

,

2013. május 5., vasárnap 21:51, frissítve: hétfő 10:47

Nem két, hanem három embert vettek őrizetbe a rendőrök a Portik család érdekeltségébe tartozó médiacéggel összefüggésben. A Laborc–Portik-ügyet vizsgáló bizottság jövő héten kezdi meg a munkát, a szocialisták hárítják a felelősséget.

Nem két, hanem három embert vettek őrizetbe a rendőrök a Portik család érdekeltségébe tartozó médiacég ügyében. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint csalás gyanújával nyomoznak ellenük. Egy hódmezővásárhelyi, egy szegedi és egy kunszentmártoni férfiról van szó. A hódmezővásárhelyi H. János, a Generál Média egyik vezetőjének testvére az Index információi szerint csak azért nem került őrizetbe, mert éppen Malajziában tartózkodik. A történtekről további részleteket a rendőrség nem közölt, de lapinformációk szerint az őrizetbe vételek összefüggésben lehetnek a Laborc–Portik-találkozókkal és az ott megrendelt Fidesz elleni lejáratókampánnyal. A Generál Média Kft. üzemeltette egyebek közt azt a hírportált, amely kirobbantotta a rendőri vezetők lemondásával végződő Zsanett-ügyet, de a kft. irodájában rögzíthették azt a felvételt is, amellyel a fideszes Kósa Lajost próbálták meg lejáratni.

Portik pénzt juttatott a baloldalnak?

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a múlt héten határozott a testület létrehozásáról. A ténymegállapító bizottság elnöke, Mile Lajos a  Hír Televíziónak azt mondta: elsőként a rendelkezésre álló dokumentumokat vizsgálják át, ezután döntenek arról, hogy kiket hallgatnak meg az ügyben. A független politikus hangsúlyozta, a vizsgálatnak ki kell derítenie, hogy 2008-ban valóban politikai megrendelésre találkozott-e a titkosszolgálat vezetője, Laborc Sándor a szervezett alvilággal. Tisztáznák azt is, hogy az olajszőkítési ügyleteiről ismert Portik Tamás juttatott-e pénzeket baloldali pártoknak és politikusoknak. Mile Lajos hozzátette, amennyiben bűncselekményre utaló nyomot találnak, az illetékes hatóságokhoz fordulnak. „Ez az albizottság nyomozati munkát nem végez, nem tartozik a feladatkörébe, és jogszabály sem teszi lehetővé. Ami a nyomozó hatóságoknak a feladatköre, azt az albizottság nem végezheti el, nem is lenne szerencsés az ügyek ilyenfajta összekeverése. Ha a vizsgálódás folyamán olyan tényekre bukkanunk, amelyek megalapozzák a jogsértés gyanúját, akkor a megfelelő testülethez fogunk fordulni” – mondta Mile Lajos.

Az MSZP hárít

Hárítja a felelősséget Laborc–Portik-ügyben az MSZP. A szocialisták szóvivője szerint a Mesterházy Attila vezette pártnak nincs köze a korábbi ügyekhez, ezért azt sem kívánják vizsgálni, hogy baloldali politikusok kaptak-e bármilyen juttatást az Energol Rt. egykori vezetőjétől. Török Zsolt a Hír Televíziónak azt hangoztatta: a Laborc–Portik-üggyel a Fidesz a trafikbotrányról akarja elterelni a figyelmet. „Mivel az MSZP-nek semmi köze nincs ehhez az ügyhöz, semmilyen vizsgálatot nem tartunk ebben a kérdéskörben. A Magyar Szocialista Pártnak nincs köze ehhez a sztorihoz. Az illetékes szakszolgálatok, az illetékes bizottságok és az illetékes hatóságok vizsgálják ki! Aki felelős, azt vonják felelősségre, aki nem, azt engedjék el. Mesterházy Attila pártelnök többször elmondta, hogy felháborító, ami ez ügyben zajlik. És ha az úgy igaz, ahogy le van írva, az is felháborító. Az MSZP jelenlegi vezetésének semmi köze ehhez, ez egy új MSZP, ehhez nekünk semmi közünk” – mondta Török Zsolt.

Gyurcsány és Bajnai érintettségét sem zárják ki

A Fidesz Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon érintettségét sem zárja ki a Portik-ügyben. A nagyobbik kormánypárt szóvivője azt mondja: meg kell várni a bizottságok vizsgálatát, amely választ adhat arra, hogy kik adtak megbízást a Fidesz lehallgatására és arra, hogy a szocialisták szervezkedjenek az alvilággal a hatalmuk megtartása érdekében.

„Abban az időszakban történtek ezek az ügyek, amikor Gyurcsány Ferenc, illetve Bajnai Gordon volt a miniszterelnök. Mi kérdéseket tettünk fel szombaton is azzal kapcsolatban, hogy a maffiabaloldal mit gondol, hogy az ő kormányzásuk idején ilyen dolgok történtek. Anélkül, hogy ítéletet mondanék, meg lennék lepve, hogy ha nem lennének érintettek, de a bizottságok vizsgálatát várjuk meg” – jelentette ki Zsigó Róbert.

Juhász nem tudja, hogy Bajnai elmenne-e

Az Együtt 2014 társelnöke nem tudja, hogy Bajnai Gordon elmenne-e az albizottság meghallgatására. Juhász Péter szerint nemcsak a szocialisták, hanem a korábban Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat is kapcsolatban állt az alvilággal. Szerinte ezt bizonyítja, hogy a város szerződést kötött a helyi Generál Média nevű céggel, 2007-ben adtak át a Kft.-nek egy használaton kívüli ingatlant, cserébe médiafelületet kapott az önkormányzat.

Közleményben határolódott el Hódmezővásárhely

Az önkormányzat közleményben határolódott azoktól a vádaktól, miszerint kapcsolatuk lett volna a Portikhoz köthető Galamb utcai céggel. A hódmezővásárhelyi kft. egyik tulajdonosát és két céghez kapcsolódó férfit a héten őrizetbe vettek a rendőrök csalás gyanúja miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!