2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Hétköznapi tündér - A Zsolnay család története 03:00

Polgárháború fenyeget?

2013. július 8., hétfő 11:07, frissítve: hétfő 12:08

Százezrek vonultak utcára tegnap éjjel Egyiptom nagyvárosaiban, Kairóban és Alexandriában. A fővárosban a megbuktatott elnök hívei tüntettek a köztársasági ezred laktanyájánál, ahol állítólag Mohamed Murszit őrzik. Az ország új kormányfőjelöltjéről továbbra sincs megegyezés. A Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradeit ugyanis nem támogatták a Murszi-ellenes ultrakonzervatívok, a katonaságnak pedig nincsen újabb jelöltje.

Sebesülteket hoznak a mentőautók az egyik kairói kórházba. „A reggeli ima idején kaptuk a hírt, hogy a Köztársasági Gárda épületénél emberekre lőttek. Eddig hat holttestet hoztak be a kórházba. Úgy tudjuk, hogy több mint százan megsebesültek, és hogy a halottak között legalább öt gyerek van. Felkészültünk a további esetek fogadására” – mondta egy kairói orvos.

A Muzulmán Testvériség szerint a megbuktatott elnök híveit a reggeli ima közben érte támadás a köztársasági gárda épületénél. A hadsereg ugyanakkor azt állítja, hogy egy terrorista csoport próbált bejutni az épületbe, ahol egyes hírek szerint a megbuktatott Mohamed Murszit tartják fogva. „Főleg a katonák lőttek bennünket, és a rendőrök is. De inkább a katonák. Elárultak bennünket: ez a zsidók hadserege. A saját szememmel láttam őket” – mondta a testvériség egyik tagja.

A lövöldözésben állítólag egy katonatiszt is életét vesztette. A hadsereget támogató erők közben a Tahrír téren ujjongva ünnepelték Murszi leváltását. Egy tüntető azt kifogásolta, hogy a történteket puccsnak nevezik világszerte. „Azt üzenjük Amerikának, hogy erre a térre egyiptomi emberek vonultak ki. Az egyiptomiak most a hadsereggel, a rendőrséggel és az igazságszolgáltatással közösen küzdenek. Senki sem oszthat meg bennünket. Ellenezzük a terrorizmust és mindazt, amit a terrorista Muzulmán Testvériség képvisel.”

Mohamed Murszi leváltása megosztotta Egyiptomot. Az ország új kormányfőjelöltjéről továbbra sincs megegyezés. A Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradeit ugyanis nem támogatták a Murszi-ellenes ultrakonzervatívok, a katonaságnak pedig nincsen újabb jelöltje.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!