2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 17:25

Plágiumgyanú: az MSZP kiváló jelöltnek véli Sós Tamást

2014. február 10., hétfő 18:26, frissítve: kedd 13:24

Az MSZP kiáll a plágiumgyanúba keveredett Sós Tamás országgyűlési képviselő mellett és annak ellenére is indítja a választáson, hogy vizsgálat indul a doktori disszertációja miatt. A Célpont derítette ki, hogy Sós Tamás 150 oldalas disszertációjában 68 olyan rész van, amelyeket forrásmegjelölés nélkül, mások korábbi tudományos munkájából emelt át. A szocialista képviselő perrel fenyegetőzik, ma azonban kezdeményezték az ELTE doktori tanácsánál disszertációjának felülvizsgálatát.

Sós Tamás doktori disszertációját még 2010-ben írta az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara Neveléstudományi Doktori Iskoláján. A szocialista politikus az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának is tagja, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola adjunktusa. A Célpont című műsorunk azonban kiderítette: Sós disszertációjában 68 olyan rész van, amelyeket forrásmegjelölés nélkül, mások korábbi tudományos munkájából emelet át.

„Már elég régen írtam, elég sokat átfogalmaztam, de tudom, hogy a panalopuloszos részt én fordítottam angolból, tehát az az én fordításom, és egyértelműen szerepel Sós úréban szóról szóra. Nem tudom, miért nem írta oda a forrást, hogyha már átvette” – mondta dr. Hajdú Zita.

A Célpont olyan tanulmányt is talált, amelyből teljes oldalakat vett át, például André Lászlóné és Kerékgyártó László egy 2007-es művéből is.

Tetten érni a hazugságot

„Sós Tamás körül nincs rend” – Tatár László, a heves megyei közgyűlés Fidesz frakciójának korábbi vezetője hétfőn kezdeményezte az ELTE doktori tanácsánál Sós Tamás doktori disszertációjának felülvizsgálatát. „Két és fél napom ráment, hogy elkészítsem ezt az anyagot. Ebben két dolog inspirált: egyrészt, hogy hazugságot ismételten tetten érjük, a másik dolog, hogy a magyar felsőoktatásnak a doktori disszertációk kérdése kapcsán meg kell nyilvánulni, hogy valós teljesítmények vannak a doktori disszertációk tárgyában” – mondta a volt önkormányzati képviselő.

Az ELTE kommunikációs rektorhelyettesét hétfőn nem értük el. Az egyetem szabályzata szerint a tanácsnak hatvan napja van arra, hogy döntsön Sós doktorijáról, amit ő még a rektornál megfellebbezhet.

Sós Tamás mellett a szocialista párt továbbra is kiáll, és a plágiumgyanú ellenére is őt indítják az egyik Heves megyei körzetben országgyűlési képviselő-jelöltként. „Országgyűlési képviselőjelöltként indul. Egyelőre, egy Hír TV-s sajtóhíren túl semmilyen okunk nincs arra, hogy ne gondoljuk azt, hogy Sós Tamás kiváló jelölt lesz, és meg fogja nyerni a választásokat abban a választókörzetben” – közölte Budai Bernadett MSZP-szóvivő.

Amennyiben bebizonyosodik a plágium, az egyetemnek el kell vennie Sós doktori címét.

Tekintse meg a Célpont teljes műsorát!

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!