2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Radar 23:30

Phenjan fokozza atomfegyver-programját

2013. március 31., vasárnap 19:20, frissítve: kedd 12:18

Észak-Korea fokozza atomfegyver-programját – derült ki a phenjani Munkáspárt vezetésének tanácskozásán. Az ország vezetője, Kim Dzsong Un szerint a nukleáris fegyverzetet fejleszteni kell. A kommunista Észak-Korea szombaton jelentette be a hadiállapotot és déli szomszédja megtámadásával fenyegetett. Elemzők szerint ezzel csak a saját alkupozíciójukat próbálják javítani.

Ezrek masíroztak Phenjan központjában, hogy így támogassák a pártot és a hadsereget. Észak-Korea kommunista vezetése szombaton jelentette be a hadiállapotot, előtte minden kommunikációt megszakítottak a déli szomszéddal. Észak-Koreát a déliek hadgyakorlata dühítette fel, előzőleg azonban a diktatúra vezetői nukleáris robbantást hajtottak végre. Most mindkét fél hadserege készültségben van, az északiak Szöul és a déli amerikai bázisok lebombázásával fenyegetőzött.

Kim Dzsong Un közben a párt vezetővel találkozott, ahol azt mondta, az atomprogram folytatását törvényben kell garantálni. Szerinte az atomfegyverekről országa a segélyekért cserébe sem mond le. A párt közleménye úgy fogalmaz, az atomfegyverzetet mindaddig mennyiségileg és minőségileg is fejleszteni kell, amíg az egész világ le nem szereli a nukleáris fegyvereket. A tervek szerint egy újabb könnyűvizes atomreaktort is építenek, hivatalosan az áramellátási gondok miatt. Elemzők szerint az ilyen üzemeket könnyet át lehet alakítani úgy, hogy azok a fegyverkezési program számára gyártsanak urániumot. A Munkáspárt központi bizottságának ülésén a vezetők abban is megállapodtak, hogy az országot hamarosan tudásalapú gazdasággá alakítják át.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!