2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Pénztárgépcsere: szigorú határidőket vezetnek be

2013. november 11., hétfő 20:20, frissítve: kedd 10:41

Felgyorsítaná a kormány a pénztárgépek cseréjét. Erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének rendezvényén. Varga Mihály hozzátette: az átállás végső határideje ugyanakkor nem változik. A tárcavezető a gazdaság jövő évi kilátásaival kapcsolatban azt mondta: 2014-ben ismét növekedési fordulat valósulhat meg: a gazdaság két százalékkal bővülhet.

„Két és fél éves rekordot döntött szeptemberben a kereskedelmi többlet, tehát a magyar gazdaság és így a magyar kereskedelem is kifejezetten jól teljesített.” Az elmúlt három év eredményeit sorolta a nemzetgazdasági miniszter a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének rendezvényén. Varga Mihály felidézte, hogy az ország kikerült a recesszióból, csökkent az államadósság, és nőtt a foglalkoztatás. Ahhoz, hogy ezek az eredmények fenntarthatóak legyenek, szerinte a vállalkozások további fejlesztésére van szükség. „Hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozói szektor aránya, részaránya növekedjen” – tette hozzá.

A tárcavezető a pénztárgépek cseréjét is felgyorsítaná. „Azt tapasztaljuk, hogy bár a kiskereskedők tisztességesen eleget tettek a rögzítésnek és bejelentkeztek a pénztárgépek cseréjére, ezeknek a cseréknek a kivitelezése részben a szervizeken, részben pedig a forgalmazókon akadt el. Ennek felgyorsítása érdekében szigorú határidőket fogunk bevezetni: nyolc napon belül a szerviznek tovább kell adni az igényt a forgalmazónak, és a forgalmazónak pedig nyolc napon belül kell továbbítania a gyártók számára az igényeket” – közölte Varga Mihály.


„Aki vétlen kereskedő, mert átcsúszik 2014-re, és dokumentálhatóan ő megrendelte, ne legyen olyan, hogy elesik a támogatástól.” Ezt kérte a pénztárgépek cseréjével kapcsolatban a szövetség ügyvezető elnöke Varga Mihálytól. Demján Sándor egyúttal tízéves, élelmiszergazdaság-központú stratégia kidolgozását sürgette. „Magyarországon nincs olyan integrált rendszer, mezőgazdasági, élelmiszer-ipari vállalat, ami exportra képes lenne. Az alapvető hiba az volt, hogy nem figyeltek arra, a folyamatos kormányokra jellemző, amit mondok, hogy sok multi azért jött be, hogy piacot vegyen és a meglévő élelmiszer-gazdaságot kiiktassa” – mondta Demján Sándor.

Demján Sándor hozzátette: szervezett termelői háttérre lenne szükség, a nagy élelmiszerláncokat pedig magyar termékek árusítására kellene ösztönözni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!