2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Újra kinyitottak a bankok Cipruson

2013. március 28., csütörtök 19:00, frissítve: péntek 11:19

Több mint egy hét után csütörtök délelőtt újra kinyitottak a bankok Cipruson. A kormány azonban napi 300 eurós korlátozást vezetett be, nehogy az emberek megrohanják a pénzintézeteket. A betétekhez pedig csak a lejárat után lehet majd hozzáférni.

Az intézkedésekre azért van szükség, mert a nicosiai kormány a 10 milliárd eurós nemzetközi hitelért cserébe vállalta, hogy a 100 ezer eurót meghaladó bankbetétekre kivetett egyszeri adóból teremti elő a 5,8 milliárd eurós önrészt.

Közben a világ egyik legnagyobb hitelminősítője szerint egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a mediterrán szigetország kilép az euróövezetből. A Moody’s ezért leminősítette a ciprusi vállalatok adósosztályzatát. A szervezet szerint ha Ciprus távozna a valutaunióból, az nagy veszteségeket okozna a befektetőknek, és hatalmas gazdasági visszaesést jelentene.

Vizsgálóbizottságot hoz létre a ciprusi kormány annak kivizsgálására, hogy ki a felelős az ország gazdasági problémáiért. A három nyugdíjas bíró alkotta bizottság a bankrendszert és Ciprus nemzetgazdaságát vizsgálja majd. Az OECD főtitkára szerint megelőzhető lett volna a szigetország bankrendszerének összeomlása. A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet már 2012-ben figyelmeztette Ciprust, hogy a pénzügyi szektora több helyen is sebezhető.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!