2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Lejárt az egyiptomi hadsereg 48 órás ultimátuma

2013. július 3., szerda 17:57, frissítve: csütörtök 08:36

Egyiptomban lejárt a hadsereg 48 órás ultimátuma, de az iszlamista elnök nem hajlandó távozni a hatalomból. Mohamed Murszi koalíciós kormány felállításával kezelné a belpolitikai válságot.

Fegyveresek nyitottak tüzet a kairói egyetemnél a Mohamed Murszit éltető tüntetőkre. Az esetnek katonák is szemtanúi voltak, de nem léptek közbe. Az egyiptomi elnök ellen küzdő erők felszólították a hadsereget, hogy vegye őrizetbe az államfőt, aki az ellenzék szerint polgárháborúra készül. „Közeleg győzelmünk órája. Már csak néhány óra van hátra addig, hogy a fegyveres erők rákényszerítsék az illegitim államfőt az elnöki palota elhagyására. Az a kötelességünk, hogy mi is kivonuljunk és kifejezzük akaratunkat” – mondta a Tamarud mozgalom szóvivője.


Az egyiptomi hadsereg főparancsnoka közben az életére esküdve kijelentette, hogy megvédi az országot és annak népét. „Nem hagyjuk jóvá és nem engedjük meg, hogy Egyiptomra a polgárháború vagy a vallási háború köszöntsön és összeomoljanak az állami intézmények. Remélem, hogy megvédjük Egyiptomot” – fogalmazta meg az egyiptomi tábornok.

A Tahrir téren a katonai ultimátum lejártát óriási tömeg várta. A Muzulmán Testvériség nevű iszlamista politikai tömörülés tagjai arra tettek ígéretet, hogy élő pajzsot vonnak az elnöki palota elé, és akár testükkel is megvédik az általuk támogatott Mohamed Murszi köztársasági elnököt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!