2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Öt nap alatt 90 halott

2014. július 11., péntek 10:30, frissítve: péntek 18:43

A Gázai övezetben újabb hat halottja van a péntek hajnali izraeli légi csapásoknak és 20-an megsérültek. Így már majdnem 90 halottja van az öt napja tartó szembenállásnak. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint addig nem fejezik be az offenzívát, amíg a palesztinok nem hagynak fel a rakétatámadásokkal. A palesztin elnök attól tart, hogy a zsidó állam szárazföldi támadásra készül. A lehetséges háború téma volt az ENSZ Biztonsági Tanácsában, Ban Ki Mun főtitkár azonnali tárgyalást sürgetett. Barack Obama amerikai elnök szerint az Egyesült Államok készen áll, hogy közvetítsen a felek között.

Öten haltak meg Gázában, amikor rakéta csapódott egy lakóházba péntek hajnalban. Az izraeli hadsereg órákkal korábban körbetelefonálta a határ közelében élő több ezer palesztin családot, hogy meneküljenek. Azt mondják, a palesztin fegyveresek civilek között bújnak el, ezért bombáznak polgári célpontokat is.

Az összecsapás első öt napjában a palesztinok 500, az izraeliek 800 ellenséges célpontot bombáztak. Libanon déli részéről is lőttek ki rakétákat, valószínűleg a Hezbollah fegyveresei. Az izraeli légvédelemnek köszönhetően eddig csak két sérült volt a zsidó államban. A másik oldalon a százat közelíti a halottak száma. „Az izraeli kormány arra készül, hogy szárazföldi offenzívát indítanak a Gázai övezet ellen. Ez akármikor megkezdődhet. Mozgósították a tartalékosokat, és a határ közelében élő palesztinokat már felszólították a menekülésre, tehát átfogó támadásra számíthatunk” – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Az összecsapások július elején újultak ki, miután Ciszjordániában palesztin fegyveresek kivégeztek három izraeli diákot. Válaszul Izraelben egy palesztin fiút égettek el élve zsidó szélsőségesek. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint az offenzívának akkor lesz vége, ha a palesztinok abbahagyják a rakétatámadásokat. „A csata eddig a terveink szerint alakul, de lesznek még további lépések is, amiket tervezünk. A Hamász terrorszervezet több állását felszámoltuk és ezt folytatni fogjuk” – közölte az izraeli kormányfő.

A szemben álló felektől az ENSZ főtitkára, az amerikai és az orosz elnök is tűzszünetet kért, és mindenki felajánlotta, hogy hajlandó közvetíteni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!