2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Osztrák rutinellenőrzésen bukott le Simon Gábor

2014. február 7., péntek 11:49, frissítve: péntek 19:25

Az osztrák pénzmosás elleni hálózat buktatta le Simon Gábort. A szocialisták távozó elnökhelyettese 2009 óta egy ausztriai bankban parkoltatott negyedmilliárd forintot. Simon Gábor csütörtökön mondott le parlamenti mandátumáról, és kilépett a szocialista pártból.

Egy osztrák rutinellenőrzésen bukott le Simon Gábor. A Legfőbb Ügyészség szóvivője a Hír TV-nek azt monda: a pénzmosás elleni nemzetközi hálózat osztrák szervezete azután kezdett vizsgálódni a rendszerükben, miután a sajtóban megjelent, hogy a magyar ügyészség a szocialista politikus mentelmi jogának felfüggesztését kérte egy csalási ügyben. A politikus korábban még munkaügyi államtitkárként fiktív, teljesítés nélküli szerződéseket kötött 300 ezer forintos összegben. A Legfőbb Ügyészség végül az osztrákok tájékoztatása alapján rendelt el novemberben nyomozást adócsalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt. A szocialisták távozó elnökhelyettese azt állítja, hogy az osztrák bankszámláin lévő negyedmilliárdos összeggel el tud számolni, szerinte mindössze jóhiszeműen hibázott, amikor a vagyonnyilatkozatát nem kellő alapossággal töltötte ki.

„A pénzmosás elleni nemzetközi szervezet osztrák tagszervezete tavaly augusztus 9-én kelt levelében tájékoztatta a magyar társzervet, amely a magyar NAV pénzmosás elleni információs irodája arról, hogy az osztrák szerv vizsgálatát a médiában megjelent azon hír generálta, hogy a magyar Országgyűlés egy csalási ügyben 2013 márciusában felfüggesztette Simon Gábor országgyűlési képviselő mentelmi jogát. Az osztrák szerv vizsgálata tárta fel a számlára vonatkozó adatokat és a folyószámlán lévő összeget. Ez tehát egy jelzés volt, ezzel kapcsolatban, amely jelzés tartalmazta, hogy milyen összeget tártak fel ezen értékpapír számlán” – mondta Fazekas Géza. Az ügyészség szóvivője azt is hozzátette, hogy „országgyűlési képviselő konkrét személyét érintő nyomozati lépéseket, így gyanúsítás közlést is csak és kizárólag a mentelmi joga felfüggesztést követően lehet a vonatkozó szabályok alapján végrehajtani.”

Vállalhatatlan

Politikailag vállalhatatlan Simon Gábor tette – az MSZP kampányfőnöke szerint. Molnár Zsolt az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: Simon Gábornak meg lett volna a lehetősége, hogy cáfolja a vádakat, de nem tette, ezért távoznia kellett a pártból.

„Hogyha alaptalanok ezek a gyanúk, ezek az állítások, akkor ki kell állni a nyilvánosság elé és a leghatározottabban cáfolni kell, sőt jogi értelemben vissza kell vágni – fogalmazott Molnár Zsolt. – Ez a lehetőség megvolt Simon Gábor számára, de nem ezt tette. Innentől fogva világos, hogy ha nem is bűncselekményből vagy korrupcióból származik ez a jövedelem, de magyarázatot, ami ésszerű és felvállalható, nem adott, az ügy véget ért. Politikai értelemben világos, hogy vállalhatatlan ez a helyzet. Szerencsére ezt Simon Gábor is megértette” – tette hozzá.

Visszatérhet?

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja a botrány ellenére nem zárta ki, hogy Simon Gábor visszatérhet a pártba, ha tisztázza vagyonának eredetét.

Bajnai: Egyéni megtévedés

Egyéni megtévedésnek nevezte Bajnai Gordon, hogy Simon Gábor eltitkolta 240 millió forintos osztrák értékpapírszámláját. Az Együtt–PM Szövetség vezetője a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: a botrány kirobbantásával a Fidesz a paksi atomerőmű-bővítéssel összefüggő orosz–magyar egyezségről akarja elterelni a figyelmet. Bajnai Gordon szerint Mesterházy Attila példaértékűen kezelte a kialakult helyzetet és ő is hasonlóképp járt volna el, ha az Együtt–PM tagjai közül valaki hasonló helyzetbe került volna.

Súlyos seb

Schmuck Andor szerint a Simon Gábor-ügy miatt súlyos sebet kapott a magyar demokrácia. A szociáldemokraták elnöke szerint a közéletben kétféle ember van: az egyik az ember, a másik a gazember. Hozzátette: arra is kíváncsi, hogy Mesterházy Attila vissza tudja-e szerezni a baloldali összefogás és ezen belül pártja hitelét, illetve hogy Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hogyan fog ügyeskedni azért, hogy túléljék a botrányt.

– Simon Gábor ügye jelentős kárt okozott a hazai politikai életben. Azért okozott jelentős kárt, mert megbomlott megint az a fajta kialakuló bizalom, ami a választópolgárok és a politikusok között van – fogalmazott Schmuck Andor.

Beleillik az MSZP profiljába Simon Gábor bankszámlabotránya – mondta Magyarország élőben című műsorunkban Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője. Bővebben »»»

Mráz Ágoston szerint amíg Simon Gábor szocialista politikus nem tud elszámolni a vagyonnyilatkozataiban be nem vallott százmillióival, addig fennáll az esély, hogy az ellenzéki összefogás pártjai a közös lista újratárgyalását kezdeményezik. Bővebben »»»

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!