2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Ostrom alá vették a kormányzati épületeket

2014. december 1., hétfő 10:21, frissítve: csütörtök 10:49

Ostrom alá vették a kormányzati épületeket a diákok Hongkongban. A tüntetők és a rendfenntartók összecsapásaiban legalább negyven ember megsérült, körülbelül húszat őrizetbe vettek. A diákok azért tüntetnek, hogy a 2017-es kormányzóválasztáson nyíltan lehessen jelölteket állítani.

Rendőrökkel dulakodtak egyetemista tüntetők Hongkongban. A Kínához tartozó városállamban több órás összecsapások voltak a tüntetők és a rendfenntartók között. Legalább negyven ember megsérült, körülbelül húszat őrizetbe vettek. Az összecsapások azután törtek ki, hogy a tüntetők megpróbálták bekeríteni a kormányzati épületeket. Ezt a rendfenntartók megakadályozták: paprikaspray-vel, gumibottal és vízágyúval igyekeztek feloszlatni a tömeget. A rendőrség azzal érvelt, hogy a tüntetők aláásták a rendet, törvénytelenül foglaltak el közterületeket, és figyelmen kívül hagyták a hatósági felhívásokat.

Néhány diákvezető azután hívott fel a kormányzati épületek blokádjára, hogy a hatóságok az elmúlt két hétben több helyszínről is kiszorították a diákokat, barikádjaikat és sátraikat felszámolták. A demonstrálók azt mondják, hogy így próbálnak érvényt szerezni követeléseiknek.

A hongkongi diákok szeptemberben kezdtek utcai tiltakozásokba a városállamban, amely 1997-ben került vissza Kínához. Azt követelik, hogy szabadon állíthassanak jelölteket a 2017-es kormányzóválasztáson. Szerintük csak így van esély arra, hogy ne Kína-barát kormányzója legyen Hongkongnak. Peking viszont rendzavaróknak tartja a tüntetőket, akik szerintük erőszakkal akarják megváltoztatni a kínai törvényeket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!