2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Össztűz zúdult Ferenc pápára

2013. március 16., szombat 13:12, frissítve: vasárnap 16:26

Baloldali rágalmazásnak nevezte a vatikáni szóvivő az új pápát ért vádakat. Argentin lapok szerint ugyanis Ferenc pápa a 70-es 80-as években nem védte meg kellőképpen a katonai diktatúrával szembeszálló alárendeltjeit. A szóvivő hozzátette: az argentin igazságszolgáltatás kihallgatta ugyan az érseket, de nem találták felelősnek. Az argentin junta által őrizetbe vett egyik jezsuita pap magyar volt. Jálics Ferenc azóta személyesen zárta le az ügyet az akkor még érsek Jorge Mario Bergoglióval.

Argentin emberi jogi aktivisták szerint az új pápa a katonai diktatúra idején, azaz 1976 és 1983 között nem védte meg papjait.

„A Bergoglio elleni kampány egy olyan publikáción alapul, amely hazugságokon alapul, és arra szolgál, hogy megszégyenítsen másokat, ezek becsületsértő kampányok – fogalmazott a Vatikáni szóvivő. – A Bergoglio elleni antiklerikális kampányokat jól ismerjük, már evidensek. A vádak arra az időszakra nyúlnak vissza, amikor Bergoglio még nem volt püspök, hanem az argentin jezsuiták főnöke. Két papról volt szó, akiket elraboltak, és azt mondták, hogy Bergoglio nem védte meg őket. Ez a vád. De még sosem emeltek vádat konkrétan és hitelesen a személye ellen” – tette hozzá Tom Rosica.

Az argentin katolikus egyház több vezetője kollaborált a juntával, amelyet 30 ezer baloldali megöléséért tartanak felelősnek. Az argentin igazságszolgáltatás korábban kihallgatta Bergoglio bíborost, de nem vonták felelősségre.

Cameron is bírálta az új pápát

Finomabban ugyan, de szintén bírálta a pápát a brit miniszterelnök. David Cameron kijelentette: Jorge Mario Bergoglio tévedett, amikor tavaly, még Buenos Aires érsekeként azt mondta: Nagy-Britannia elbitorolta Argentínától a Falkland-szigeteket. Cameron utalt arra, hogy a szigeteken tartott népszavazáson a lakók a brit fennhatóságot választották.

„Tisztelettel, nem értek vele egyet. Két dolgot jegyeznék meg, először is, hogy egy teljesen világos népszavazást tartottak a Falkland-szigeteken, és szerintem ez az üzenet mindenkinek szólt a világon. Ezek az emberek egyértelműen döntöttek a jövőjükről, ezt pedig mindenkinek tiszteletben kell tartani, mondhatni, a Falkland-szigetek fölötti fehér füst nyilvánvaló volt” – fogalmazott David Cameron.

A pápa pénteken a bíborosokkal találkozott, hivatalos beiktatása kedden lesz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!