2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Róma - Cinecitta magyarul 10:55

Összeül a Jobbik elnöksége a Kovács Béla-ügy miatt

2014. szeptember 24., szerda 12:33, frissítve: szerda 17:17

Elnökségi ülést hív össze a Jobbik délutánra Kovács Béla ügye miatt. Az Index kedden írt arról, hogy a Jobbik EP-képviselőjének felesége KGB-ügynök lehet. Az orosz-osztrák állampolgárságú asszony korábban egy japán és egy osztrák férfihoz is hozzáment, de a japántól nem vált el. Kovács Béla titkosszolgálati manipulációnak tartja az írást, és perrel fenyegetőzik.

Sajtóhírek szerint még saját pártján belül is csak „kágébéla”-ként emlegették a Jobbik európai parlamenti képviselőjét. Kovács Béla 2010-től dolgozik Brüsszelben. A Jobbiknak 2005 óta tagja. Nem sokkal korábban tért haza Magyarországra 15 éves moszkvai tartózkodás után. Életének erről az időszakáról annyit közölt, hogy nemzetközi kereskedelmi cégeknél dolgozott vezető beosztásban. De a diplomáját is az orosz főváros egyik elit egyetemén szerezte a 80-as években. Az unió intézményei elleni kémkedés gyanújáról májusban írt a Magyar Nemzet. Az ügyészség a nyomozás tényét megerősítette, valamint azt, hogy kezdeményezték a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentben, minden más azonban államtitok. Kovács Béla tagadott. „Soha nem voltam semmiféle – sem magyar, sem külföldi – titkosszolgálatnak a tagja, soha nem is működtem velük együtt és megkeresés sem volt a részükről” – mondta Kovács Béla még májusban.

Kovács Bélát meghallgatta a nemzetbiztonsági bizottság is. A testület kormánypárti és ellenzéki tagjai is egyetértettek abban, hogy a gyanú megalapozott. A szocialista elnök pedig arra utalt: a kémkedésnek nem feltétele, hogy az elkövető valamely titkosszolgálat tagja legyen.

Az Index keddi írásából az derül ki, hogy nem is a politikus, hanem orosz-osztrák állampolgárságú felesége lehetett a KGB ügynöke. A cikk szerint a 70-es évek végén Japánban ismerkedtek meg, a képviselő apja ugyanis ott dolgozott diplomataként. A nyolcvanas években házasodtak össze, ám ekkorra Szvetlana Isztosina már kétszer férjhez ment: egyszer egy japán, egyszer pedig egy osztrák férfihoz. Hivatalosan pedig csak az osztráktól vált el. Erről azonban Kovács Béla nem tudott – a cikk írója szerint, aki bizonyítékokat is mutatott a politikusnak. Kovács Béla felesége ráadásul rengeteget utazott, amit csak az orosz titkosszolgálat finanszírozhatott.


A Hír Televízió által megkérdezett titkosszolgálati szakértő szerint a cikkben feltárt történet hihető és logikus. „A titkosszolgálatok így működnek. Ebben a vonatkozásban az orosz is, egyrészt. Másrészt, amit én ott olvastam, hogyha ott a források valóban igazat mondanak, illetve a dokumentumok valóságot tartalmaznak, akkor számomra ez eléggé hihető, életszerű, és az újságíró, én azt gondolom, egy jó logikát követve rendesen összerakta ezt a dolgot” – mondta Földi László.

Kovács Béla közleményben reagált, ebben lejárató akciónak nevezte a cikket. Szerinte a cikk íróját a titkosszolgálat manipulálta, a magánéletére vonatkozó állítások miatt pedig jogi lépéseket tesz.

A volt titokminiszter szerint Kovács Béla nagy érték lehetett a KGB-nek. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!