2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Országszerte birkóznak az ár- és belvízzel

2013. április 6., szombat 15:18, frissítve: vasárnap 09:15

Több mint 2500 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban. A Zagyva kivételével minden folyó árad a Közép-Tisza vidékén. A legmagasabb készültséget a Krasznán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón és a Berettyó alsó szakaszán rendelték el. A belvízzel elöntött területek nagysága megközelíti a 200 ezer hektárt.

Országszerte megközelítette a 200 ezer hektárt a belvízzel elöntött területek nagysága. Az Alföldön 35 ezer hektár van víz alatt. A katasztrófavédelem közlése szerint 13 megye 80 településén van szükség védekezésre. Belvíz miatt eddig az országban összesen 17 embert telepítettek ki otthonából. Ilyen intézkedésre legutóbb Baranyában, Siklóson volt szükség – löszfalomlás miatt.

A Zagyva kivételével az összes közép-magyarországi folyó árad. A legmagasabb készültséget a Krasznán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón és a Berettyó alsó szakaszán rendelték el. Harmadfokú a készültség a Körösökön és a Zala folyón is. A térség vízügyi igazgatóság védelemvezetője szerint az újabb árvízi hozamok miatt a következő napokban másod- és harmadfokú készültségre kell számítani a Közép-Tisza vidéken.

Éjszaka is folytatódott a védekezés Veszprém megyében a kiöntött Marcalnál. Az ideiglenes védművet, az úgynevezett jászolgátat építették tovább, amely most mintegy 130 méter hosszú és még további 60 méterrel toldanák meg. Marcaltőnél már pénteken kiépítettek egy átmeneti védőtöltést, amely a beáramló víztől védi a települést, miután a határban már elöntötte a folyó a kerteket.

Leomlott a 30 méter magas löszfal egy része a Pest megyei Verőcén. A földet egy ház alsó fala állította meg, a lakóknak nem esett bajuk. A váci tűzoltók áramtalanították a házat, további beavatkozásra nem volt szükség.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!