2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Obama: Oroszország fenyegetést jelent a világnak

,

2014. november 15., szombat 17:15, frissítve: vasárnap 11:42

Oroszország újabb szankciókra számíthat, ha folytatja Ukrajna feldarabolását – közölte David Cameron a G20-csúcson, ahol a brit miniszterelnök négyszemközt is tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. Barack Obama az egész világra nézve veszélyesnek nevezte az orosz politikát. Az Ausztráliában rendezett konferencián az amerikai elnök azt mondta: az orosz fenyegetést a maláj utasszállító lelövése jelzi egyértelműen, aminek majdnem negyven ausztrál áldozata is volt. A világ legfejlettebb országait és az uniót tömörítő G20-ak csúcstalálkozóján hivatalosan a globális gazdaságélénkítésről tárgyalnak.

Tudtak újat mutatni az ausztrálok a G20-aknak. Kirakatzúzás és könnygáz helyett zenével és tánccal tiltakoztak a globalizáció és klímaváltozás ellen. „A G20-as csoport mindig csak növekedést akar. Ez most a globális válság után elképzelhetetlen. Nem zsákmányolhatjuk ki vég nélkül a földet, nem mélyíthetjük tovább a szakadékot gazdagok és szegények között” – mondta egy tüntető.

Miközben Európában és Észak-Amerikában teljes városrészeket szoktak lezárni a G20 miatt, Brisbane-ben mindenki elvegyül az emberekkel. Ez a német turistacsapat Angela Merkellel szelfizett a díszvacsora után. Hűvösebb fogadtatást csak az orosz elnök kapott. Vlagyimir Putyinnak a kanadai miniszterelnök állítólag a szemébe mondta, hogy takarodjon Ukrajnából. A brit kormányfő, David Cameron pedig közölte, hogy ha az oroszok nem hívják vissza a katonáikat Ukrajnából, akkor újabb uniós szankciókat kapnak a nyakukba. „Az ukrajnai háború hivatalosan nem része a G20 programjának, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az Európai Unió politikai megoldást akar, el akarjuk kerülni, hogy a totális háború újrakezdődjön, de az is biztos, hogy jelenleg sincs béke, és az oroszok nem tartják magukat ahhoz sem, amiről szeptemberben Minszkben megállapodtunk” – mondta Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Brisbane környékén, nemzetközi vizeken négy orosz hadihajót is bemértek, ezek kémkednek vagy csak lehallgatják a beszélgetéseket. Barack Obama amerikai elnök szerint az orosz agresszió az egész világra egyre nagyobb fenyegetést jelent. „Az Egyesült Államoknak fontos szerepe van. Mi vezetjük a nemzetközi harcot, hogy az Iszlám Állam terroristáit legyőzzük, és ugyanígy küzdünk az orosz agresszió ellen Ukrajnában, ami az egész világbékét fenyegeti. Ezt a maláj utasszállító gép lelövésekor is láthattuk” – mondta az amerikai elnök.

A G20 hivatalos napirendjén a globális gazdaságélénkítés és az ebola elleni harc szerepel. A klímaváltozás elleni harc viszont nincs a találkozó témái között, annak ellenére, hogy a helyszínen napközben több mint 40 fokos a hőség, ami ilyenkor még Ausztráliában is szokatlannak számít.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!