2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:05

Oroszország megkezdte haderőinek visszavonását

2014. március 31., hétfő 18:35, frissítve: kedd 12:49

Oroszország elkezdte visszavonni katonáit az ukrán határról. Az orosz külügyminiszter hajlandó közvetlen tárgyalásokat kezdeni a kijevi vezetéssel, de Moszkva alkotmányreformot akar, hogy az ukrajnai orosz lakosság több önrendelkezési jogot kapjon. Hétfőn az orosz kormány egy része a Krím félszigeten ülésezett, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vezetésével. Az orosz kormány külön minisztériumot is létrehoz a krími ügyek intézésére. Az ukrán külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott Medvegyev látogatása miatt.

Elkezdték a visszavonulást az orosz katonák az ukrán határról, ezt a kijevi védelmi minisztérium is megerősítette. Vasárnap este az orosz külügyminiszter ígérte meg amerikai kollégájának, hogy Oroszország nem szakít ki több részt Ukrajnából és közvetlen tárgyalást kezd Kijevvel. Cserébe alkotmányreformot akar, ami önrendelkezési jogokat adna az ukrajnai oroszoknak. Az amerikai külügyminiszter elfogadhatónak tartja az orosz feltételeket.

– Együttműködünk az ukrán kormánnyal, hogy megoldást találjunk a kiemelt problémákra, mint az orosz kisebbségek ügye, a nyelvhasználat, a szélsőjobboldali és félkatonai alakulatok felszámolása, illetve az alkotmányreform – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az orosz kormány közben elkezdte a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök és kormánya hétfőn Szimferopolban ülésezett. A krími nyugdíjakat a kétszeresére emelik, hogy elérjék az oroszországi szintet. Egy 8 kilométeres hidat is építenek a félsziget és Oroszország közé, mert a két terület szárazföldön nem határos.

– Döntöttünk arról, hogy a Krím félszigeten egy speciális gazdasági övezetet hozunk létre, speciális adó- és vámszabályozással, amivel a régió gazdaságát tudjuk élénkíteni – mondta Medvegyev.

A Krím félsziget elszakítását az Egyesült Államok és az Európai Unió továbbra is törvénytelennek tartja, de az ENSZ múlt heti közgyűlésén csak a világ országainak a fele értett egyet az álláspontjukkal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!