2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Oroszbarát szakadárok foglalták el a városházát

2014. április 16., szerda 11:45, frissítve: szerda 16:02

Oroszbarát erők foglalták el a donyecki városházát, a fegyveresek népszavazás kiírását követelik a megye jogállásáról. A kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repterét az ukránoknak hajnalra sikerült visszafoglalni.

Oroszbarát szakadárok elfoglalták a donyecki városházát. A fegyveresek azt követelik Kijevtől, hogy írjanak ki népszavazást Donyeck megye jogállásáról. A polgármester és a városháza dolgozói is az épületben vannak, de nem esett bántódásuk. Az ukrán hadsereg éjszaka visszafoglalta azt a kelet-ukrajnai repülőteret, amelyet kedden oroszbarát fegyveresek támadtak meg. Az Egyesült Államok egyetértett a katonai művelettel, az orosz elnök azonban az akció elítélését várja az ENSZ-től. Egy orosz napilap információi szerint Moszkva leállította a Krím félszigeten maradt ukrán haditechnika visszaadását.

Ukrán felségjelű repülőgépek szállnak a kelet-ukrajnai Kramatorszk fölött, a helyi katonai repülőteret ismét az ukrán hadsereg irányítja. Az oroszbarát szakadárok kedden támadták meg a támaszpontot. A visszafoglalási akció nem követelt halálos áldozatot, az ukránok azonban több foglyot is ejtettek.

Az Egyesült Államok támogatja az ukrán hadsereg bevetését. „Értékeljük a kijevi kormány kijelentését, mely szerint minden akciót fokozatosan és felelősen hajtanak végre, és egyetértünk azzal is, hogy nem az erő alkalmazása az elsődleges eszköz. Az ukrán kormány felelőssége, hogy fenntartsa a jogrendet, a jelenlegi kelet-ukrajnai provokációk pedig olyan helyzetet teremtettek, amelyre a kormánynak válaszolnia kell” – jelentette ki a Fehér Ház szóvivője, Jay Carney.

Az orosz elnök szerint azonban a hadsereg bevetésével Ukrajna a polgárháború szélére sodródott. Vlagyimir Putyin telefonon kérte az ENSZ főtitkárát, hogy a világszervezet ítélje el Kijevet. „A főtitkárt aggasztják a kelet-ukrajnai zavargások, és mindkét pártot arra kéri, hogy enyhítsék a feszültséget, és kerüljék el a további erőszakot” – közölte Ban Ki Mun szóvivője.

Az erőszak elkerülésére törekszik az ukrán elnök is. Olekszandr Turcsinov szerint leltárba kell venni az Ukrajnában található fegyvereket, mert ellenőrizetlen és jogtalan használatuk miatt valóban kirobbanhat egy polgárháború.

A volt ukrán kormányfő pedig Moszkvát vádolja feszültségkeltéssel. „Ami Kelet-Ukrajnában történik, az nem egy egyszerű terrorcselekmény. Nemcsak a régió stabilitása ellen dolgozik. Ez nem egy egyszeri orosz akció Ukrajna ellen. Ez egy valódi háború, de egy újfajta háború” – jelentette ki Julija Timosenko volt kormányfő, aki országos, oroszellenes mozgalmat hirdetett.

Az ukrán helyzetről csütörtökön négypárti tárgyalásokat tartanak Genfben, a találkozón Ukrajna és Oroszország mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői lesznek jelen. Washington korábban már közölte: további szankciókat tervez Moszkva ellen, erről azonban a tárgyalások után hoz végső döntést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!