2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Orosz állampolgárok lőtték ki a maláj repülőgépet?

2014. július 19., szombat 18:10, frissítve: vasárnap 12:54

Orosz állampolgárok lőtték ki a maláj repülőgépet csütörtökön – ezt állítja az ukrán hírszerzés, vezetőjük szerint erre bizonyítékok is vannak. A titkosszolgálat azt állítja: a föld - levegő rakétarendszer és egy háromfős személyzet nemrég érkezett Oroszországból a szomszédos Ukrajna területére. Kijev ezért felszólította Moszkvát, hogy adja ki az érintett állampolgárokat. A tragédia helyszínére az oroszbarát szakadárok két nap után engedték be a nemzetközi megfigyelőket.

Az emberi maradványokat térdig érő búzában gyűjtötték össze, a gép roncsai szétszóródtak a hatalmas mezőn. A maláj repülőgépet Doneck közelében lőtték le. A fedélzeten lévő 298 ember mindegyike meghalt.

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok szombaton engedték be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőit a területre. A szeparatisták cáfolták, hogy ők lőtték le a gépet és azt is, hogy azért nem engedték korábban az EBESZ embereit a helyszín közelébe, mert bizonyítékokat semmisítettek meg.


Kijev szombaton már azt állította, hogy nem az oroszbarát lázadók, hanem orosz katonák lőtték le a gépet és ezt az ukrán biztonsági szolgálat állítólag bizonyítani is tudja. A hírszerzés vezetője terrorcselekménynek nevezte a történteket. „A lázadók nem tudnak működtetni egy olyan összetett rakétakilövő rendszert, mint a Buk. Ahhoz, hogy ezt kezelni tudják, katonai kiképzés és felkészültség kell. Biztosan tudjuk, hogy a rendszert orosz állampolgárok működtették, akik Oroszországból érkeztek a rakétakilövővel együtt” – mondta Vitalij Najda, az ukrán hírszerzés vezetője.

Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne a tragédiákhoz. „Egy pártatlan és nyitott vizsgálatra van szükség. Nem szabadna nyomás alá helyezni senkit, és nem szabadna olyan állításokat és gyanúsításokat megfogalmazni, amelyek nincsenek bizonyítva. Ezért szerintünk az lenne a helyes, ha a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet égisze alatt létrehoznánk egy nemzetközi vizsgálóbizottságot” – fogalmazott Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete.

Számos amerikai politikus viszont már most tényként kezeli, hogy Moszkva áll a tragédia mögött. Erre hivatkozva az Egyesült Államok és a NATO erőinek további növelését követelik a térségben.

Az orosz elnök szombaton telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral. Abban állapodtak meg, hogy a vizsgálatot a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetre kell bízni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!