2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 22:50

Orbán: Számíthatnak a kormány segítségére

2013. április 25., csütörtök 18:57, frissítve: vasárnap 17:20

Egy új Dráva-híd és kompkikötő építéséről, valamint az M6-os autópálya folytatásáról döntött a kormány csütörtöki kihelyezett ülésén. A Baranya megyei Kémesen a miniszterelnök hangsúlyozta: a kistelepülések fejlődése fontos az országnak, így az ormánságiak számíthatnak a kormány segítségére. Orbán Viktor szerint a térségben elsősorban a mezőgazdaságot és a turizmust kell fejleszteni.

A Baranya megyei Kémesen a falu polgármestere és a térség országgyűlési képviselője vezette körbe a miniszterelnököt. Orbán Viktor a helyi iskolát is meglátogatta. A kormány kihelyezett ülését azért tartották ezen a településen, hogy az Ormánság fejlesztésére létrehozott Ős-Dráva programról tanácskozzanak.

„Kértük a magyar kormányt, döntsön arról, hogy az Ős-Dráva programban érintett nyolc település, többek között ahol vagyunk, Kémes falu is a szabadvállalkozási zóna tagja legyen, ezáltal nyíljon nagyobb lehetőség, hogy az itt élő vállalkozók, önkormányzatok és mindenki, aki a fejlődésen dolgozik, megfelelő segítséget kapjon” – fogalmazott Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő.

A kormány döntése szerint a Dráván kompkikötőt és egy új hidat fognak építeni, 2018-ig pedig az M6/M60-as autópályát meghosszabbítják a horvát határig. „Az biztos, hogy az autópályát el kell vinnünk az országhatárig, a Dráván hidat kell építenünk, és még mielőtt ez megtörténne, a kompot minél hamarabb meg kell indítani – közölte Orbán Viktor. – Erről határozott döntéseket hozott a kormány.”

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy miközben Baranya megye 60 milliárd forintos adósságból 43-at átvállalt a kormány, vannak olyan települések is a térségben, amelyeknek nem volt adósságuk. „Ők június elsejétől nyújthatnak be a kormányhoz olyan fejlesztési programokat, igényelhetnek támogatást, amelynek pontosan az a hivatkozási alapjuk, hogy ők nem adósodtak el, mert jól gazdálkodtak, és miután kimaradtak az adósságrendezésből, ezért nem lett volna igazságos, ha ők nem kapnának plusz fejlesztési lehetőségeket” – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: a munkahelyteremtés érdekében az Ormánságban mezőgazdaságot és a turizmust, Pécsen pedig az ipari parkot fogják fejleszteni.

Orbán Viktor délután találkozott a baranyai megyeszékhely vezetőivel is. A pécsi polgármesteri hivatal előtt a miniszterelnököt néhány tüntető és jóval több szimpatizáns is várta, a két tábor között csak szóváltás történt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!