2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

Orbán: Makulátlan ukrán kisebbségpolitikát akarunk

2014. március 21., péntek 18:20, frissítve: szombat 13:18

Makulátlan ukrán kisebbségpolitikában bízik a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcs után bejelentette, hogy a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében a kormány egyéb szektorokra is kiterjesztené a rezsicsökkentést, amely olcsóbb ipari áramot jelentene.

Magyarország támogatja a demokratikus Ukrajna törekvéseit, de figyelemmel fogja kísérni a kisebbségeket érintő döntéseket – jelentette ki Brüsszelben Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy az EU–ukrán társulási megállapodás aláírása után remélhetőleg a higgadt, nyugodt gondolkodás időszaka következik.

– Makulátlan ukrán kisebbségpolitikát akarunk. A megállapodás szövege ezért – magyar közreműködéssel – a leghatározottabban kiáll a nemzeti kisebbségek védelme mellett, és fölhívja az ukrán kormányt arra, hogy az alkotmányozási folyamatban a kellő súllyal vegyék figyelembe a területi sokszínűséget és a nyelvi sokszínűséget. És minden erővel, amely föllép a sokszínűséggel szemben, mutasson erőt – mondta a magyar kormányfő.

Putyin aláírta
Az orosz elnök aláírta a Krím csatlakozásához szükséges alkotmánymódosítást, ezzel a Krím-félsziget csatlakozási folyamata befejeződött. Bővebben>>>


A miniszterelnök elmondta, megítélése szerint az Európai Unió versenyképessége hanyatlik, aminek az egyik oka a kontinens energiafüggősége, és minden lépést támogatni kell, amely ezt csökkenti. Ennek jegyében a magyar kormány a rezsicsökkentést ki kívánja terjeszteni.

– Mi az ipari termeléshez szükséges energia árát is csökkenteni akarjuk, az ország erejéből eddig arra futotta, hogy a háztartások és a közintézmények által használt energia árát csökkentsük, ezt hívják közönségesen rezsicsökkentésnek, az elérését pedig közönségesen rezsiharcnak, ezt a területet, mármint a rezsicsökkentést és a rezsiharc témáját ki fogjuk terjeszteni a gazdaság egyéb szektoraira is, tehát a magyar ipar által használt áram árát is olcsóbbá kívánjuk tenni – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök megerősítette: a paksi bővítés ügyét a parlament megszavazta, ezért azt lezárt ügynek tekinti. Így ezt a beruházást nem érintheti semmiféle olyan uniós döntés, amely gazdasági szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!